Последни новини
Home / Законът / Манолова за промените в Закона за омбудсмана: „Частниците“ също трябва да зачитат правата на човека

Манолова за промените в Закона за омбудсмана: „Частниците“ също трябва да зачитат правата на човека

Defakto.bg

Поправките се въвеждат след  ключова препоръка на ООН и ОССЕ към България

Със 165 гласа „за“ и само един „въздържал се“ парламентът прие на първо четене промени в Закона за омбудсмана, като разшири защитната му дейност и върху частния сектор

Със 165 гласа „за“ и само един „въздържал се“ (Васил Антонов – БСП) народните представители подкрепиха  промените на първо четене в Закона за омбудсмана. По този повод Мая Манолова благодари на  депутатите от всички парламентарни групи, „тъй като измененията са пряко свързани със защита правата на хората”.

И разяснява: Искам ясно да заявя, законопроектът не предвижда повече правомощия на Омбудсмана от вече предвидените в чл.91 а от Конституцията. В този текст се казва, че омбудсманът защитава всички права и свободи на гражданите, независимо от това, кой ги е нарушил. Нещо, което аз и сега правя. В същото време обаче, в сега действащия закон, това право на Омбудсмана важи само за публичните институции. Така че, целта на промените е именно привеждане на Закона за Омбудсмана в съответствие с Конституцията, както и с най-високите световни стандарти на ООН, предвидени в Парижките принципи. Според тях, омбудсманът трябва да притежава възможно най-широк мандат, за да защитава гражданите от посегателства не само от страна на публичните институции, но и от страна на частния сектор. Частните субекти също трябва да зачитат правата на човека и държавите имат задължение да защитават гражданите от злоупотреба с тези права, включително от частния сектор – право на собственост, услуги, трудова заетост и др.
Това е ключова препоръка на ООН и ОССЕ към България.
Пак ще повторя, защото е важно, аз и в момента като омбудсман защитавам гражданите от посегателства на частния сектор – ЧСИ, арбитражи, монополни дружества, като пряко прилагам конституционния текст.
В една правова държава обаче, законите трябва да бъдат в пълно съответствие с разпоредбите на Конституцията и промените в Закона за омбудсман целят точно това.
Целта на измененията в Закона за Омбудсмана е и институцията да бъде акредитирана с най-високия статут за правозащитна организация – статут А, което ще й даде възможност да прилага всички международни стандарти за защита правата на човека и да изпраща становища до Съвета по правата на човека към ООН.
По повод заявеното намерение на народния представител от ПГ “Обединени патриоти” Юлиан Ангелов да внесе предложение за промяна, така че вместо “омбудсман” да се въведе “обществен защитник”, нямам нищо против, защото действително чуждицата е трудна за произнасяне, но е разписана в Конституцията и изменението не може да стане през закона за омбудсмана. А в кръга на шегата, аз най-много от всички предложения за превод на думата “омбудсман”- адвокат на народа, обществен защитник и т.н., харесвам измисленото от хората, с които се срещам всекидневно “омбудсМая”.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.