Последни новини
Home / Законът / Румяна Арнаудова: Кметът на Септември се е договарял сам със себе си, ще отговаря за това

Румяна Арнаудова: Кметът на Септември се е договарял сам със себе си, ще отговаря за това

Defakto.bg

Обвинението е за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки,  заяви говорителят на главния прокурор

Защитниците на кмета от Септември си го искат обратно

Обвинението, което ще бъде повдигнато на задържания в четвъртък кмет на Септември Марин Рачев,  е за  умишлена безстопанственост  и неизгодни сделки, които са ощетили общината за стотици хиляди лева  – това  заяви тази сутрин в ефира на почти всички телевизии говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.   По първото обвинение става въпрос за седем сделки на Общината за ремонтни дейности, където доказаната щета към този момент надхвърля 100 хиляди лева. По второто обвинение за сключване на неизгодна сделка, случаят е купуване на имот от братовчедката на Рачев, като пазарната цена е завишена 100 пъти. Преди време същият този имот е купен от Община Септември за 1400 лева, впоследствие Марин Рачев, в качеството му на кмет, купува този имот за над 100 хиляди лева, като парите са общински.

По-късно през деня Рачев бе пуснат от ареста срещу 250 000 лв. парична гаранция.

По делото спецпрокуратурата ще търси къде са похарчени 13 милиона лева, тъй като разследването установило, че голяма част са източени от роднините на Рачев, чрез фирми, зад които стои самият той. В хода на разследването може да се стигне и до обвинения в организирана група.

Арнаудова бе категорична, че са  установени  най-малко седем сделки между общината и една и съща фирма за ремонт на уличната мрежа в града.  Въпросната фирма  била собственост на самия кмет преди да заеме този пост, а в момента тя е  собственост на негова втора братовчедка.

Така „кметът договарял сам със себе си, обяви  Арнаудова,  защото фирмите (14 на брой ),  които са изпълнявали обществените поръчки, се управляват от лица, контролирани от Марин Рачев.  Те са негови роднини, приятели или от бивши негови съдружници”.

Като обвиняем ще бъде привлечено и длъжностно лице за документна измама, съобщи още говорителят на главния прокурор.

Прокуратурата ще възложи на органите на НАП извършването на 14 данъчни ревизии, тъй като освен че доказателствата сочат, че тези фирми източват общината, те се занимават и с данъчни престъпления.

„Съдебно-счетоводна експертиза трябва да установи конкретния размер на щетата. Нашето разследване започна по сигнал, че чрез тези фирми са източени 13 милиона лева. Има още много сделки, които трябва да бъдат проверявани”, каза още Румяна Арнаудова.

„Имаме досъдебни производство срещу различни кметове, които са  на различна фаза в момента. Когато бъдат събрани доказателства, достатъчни за да се повдигнат обвинения, ще се видят явните действия на прокуратурата.  От цялата страна в момента постъпват сигнали за злоупотреби от кметове”, каза още Арнаудова.

Изявлението на Арнаудова бе на фона  протести на жители от Септември, дошли да подкрепят кмета си.  Защитниците му нарекоха “ пиар“ акцията по задържането в четвъртък,  излъчена от сините екрани.  Под възгласите –   „Долу ръцете от нашия кмет” и „Рачев е достоен”,   гражданство заяви, че си  иска кмета незабавно, защото е  преобразил града.

Кметове от други населени места също  изразиха подкрепа Рачев.  От снощи 11 от общо 13-те кметове на населени места към общината са започнали подписка в негова защита.  По думите им става въпрос за политически и икономически интереси, тъй като „оставил някои хора в общината гладни”.  Кметовете също изказаха мнение, че  акцията на Специализираната прокуратура е била показна. Многозначитело,  пък един от тях,  по повод „братовчедската“ фирма,  бе категоричен, че обществените поръчки трябва да се възлагат именно на фирми,  на които градоначалниците имат доверие. Други жители на Септември обаче са на мнение, че  Марин Рачев е корумпиран.  Сигналите срещу него са подадени още в средата на миналата година от инициативен комитет. Един от членовете му заяви, че търсят истината, а хората, които в момента са излезли да го подкрепят, са негови приближени и свързани с фирмите му.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.