Последни новини
Home / Законът / Смяната в ръководството на ВКС влиза в дневния ред на съдебния съвет

Смяната в ръководството на ВКС влиза в дневния ред на съдебния съвет

Defakto.bg

Афишираната още миналия октомври смяна на зам.-председател на Върховния касационен съд влиза в дневния ред на ВСС.

Светла Димитрова

Във вторник съдийската колегия ще гласува предложението на Лозан Панов за зам.-председател на ВКС и шеф на Гражданската колегия да бъде назначена съдия Светла Димитрова, става ясно от публикувания дневен ред.

Любопитното е, че в дневния ред не фигурира другата част от предложението на Панов – да бъде освободен досегашният зам.-председател Красимир Влахов, чието място трябва да заеме Светла Димитрова. А гласуването за освобождаването на Влахов очевидно ще предшества това за назначаването на Димитрова.

Красимир Влахов

Ротацията бунеше духовете миналата есен, след настойчиви, включително публични подкани на Лозан Панов Влахов да подаде оставка. Зам.-председателят отказа, обявявайки че не вижда причини за това и ще се оттегли при избор на нов заместник, а магистрати оцениха ставащото като форма на натиск. После ситуацията се умиротвори, Панов внесе предложението за Димитрова, тръгна процедура.

Но в средата на декември м.г. темата изникна вече във ВСС, след предложение на Комисията по атестирането и конкурсите отделно и спешно да се разгледа въпросът за освобождаването на Красимир Влахов (за Светла Димитрова не бяха готови всички нужни становища). Зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев, доскоро съдия от ВКС, мотивира искането с факта, че трябва да се разбере дали Влахов ще остане зам.-председател, защото има „възникнало напрежение“ в Гражданската колегия на ВКС.

В крайна сметка колегията реши да гледа заедно предложенията за освобождаването на единия и назначаването на другия. Но се разбра, че смяната на зам.-председателите хич не е сигурен факт и част от съвета може да не я подкрепи.

Във ВСС влязоха петима съдии от ВКС, дотук по този кадрови въпрос на страната на Лозан Панов застана само Олга Керелска. Нещо повече, друго предложение на председателя – за съкращаване на щатове във ВКС бе бламирано от съдийската колегия.

Какво ще стане този път – ще научим във вторник.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.