Последни новини
Home / Законът / Тръгва изборът на новата „Антикорупция“

Тръгва изборът на новата „Антикорупция“

Defakto.bg

След прословутата акция в Септември, онагледила действието и мащаба на новия антикорупционен закон, тръгва и изборът на новата антикорупционна комисия, която ще замести КОНПИ, Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и други.

Старт дава парламентът с гласуване на правила за избор на председател на комисията, официално именувана Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Едва след определянето на председателя, ще бъдат избрани и членовете  – по негово предложение. И петимата се гласуват от парламента, с обикновено мнозинство – повече от половината от присъстващите депутати.

Най-интересен, разбира се, е изборът на председателя, който 6 години ще ръководи новата „Антикорупция“, овластена с ред права и възможности – на имотни проверки, гражданска конфискация, оперативно-издирвателна дейност, ползване на спецразузнавателни средства. Той ще е и първостепен разпоредител със самостоятелния бюджет на комисията. Отдавна за този пост се спряга името на сегашния шеф на КОНПИ Пламен Георгиев, но дали ще е той и колко ще са претендентите, предстои да видим.

По закон председателят трябва да е правист, с минимум 10 години юридически стаж и „високи професионални и нравствени качества“. Номинират го депутати.

Какво предвиждат правилата за избора, предложени от парламентарната антикорупционна комисия?

Кандидатури се внасят в 14-дневен срок от приемането на правилата. Придружават се с писмени мотиви, обосноваващи исканите „високи“ качества, с писмено съгласие на номинирания да бъде издигнат, както и да бъде проверен по закона за досиетата. В 7-дневен срок след оповестяването им, всеки от претендентите представя концепция за работата си, декларация за несъвместимост и имуществена декларация.

Номинациите се публикуват на страницата на парламента, а неправителствени организации, вузове и научни организации могат писмено да депозират становища и въпроси към тях. Анонимни становища и сигнали не се приемат.

После кандидатите се проверяват за принадлежност към бившите служби и резултатите от тази проверка също се публикуват. Процедурата минава пред парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, оглавявана от Борис Ячев от патриотите. На нейно открито заседание, излъчвано в реално време, се изслушват и всички номинирани, минали проверката за допустимост. Накрая парламентарната „Антикорупция“ изготвя доклад и проекти за решения на НС, без да препорачва един или друг кандидат (по тези правила, впрочем, се развиваха всички подобни избори досега).

Изборът в парламента също ще се излъчва директно, номинираните ще се изслушват по азбучен ред, с възможност за въпроси и отговори. За избор се иска мнозинство от повече от половината от присъстващите, при постигането на резултата от няколко човека, се провежда балотаж. Победител е получилият повече гласове „за“. Ако ли пък никой не спечели нужното мнозинство, процедурата тръгва отначало.

Във времето всичко това вероятно ще отнеме около месец. В същото време преходни разпоредби на новия закон предвидиха председателят да бъде избран до 1 месец от влизането в сила на закона – т.е. до 22 февруари. Неспазването на законов срок обаче няма да е прецедент.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.