Последни новини
Home / Законът / Министерството на правосъдието: Чакаме информация за свободните места за нотариуси и ЧСИ, конкурсите – после

Министерството на правосъдието: Чакаме информация за свободните места за нотариуси и ЧСИ, конкурсите – после

Defakto.bg

 Очаква се  ведомството да засили експедитивността си  по въпроса

Защо не се обявяват конкурси за частни съдебни изпълнители и нотариуси, колко са незаетите места из страната за двете частни професии, които изпълняват публични функции и не създава ли бездействието монопол върху тях? С тези и други остри въпроси се обърнаха читатели към De Fakto, търсейки отговори от отговорното за провеждането на конкурсите Министерство на правосъдието. И напомниха, че по закон на 10 000 жители се предвижда 1 нотариус, а на 30 000 – 1 частен съдебен изпълнител.

Обърнахме се към Министерството на правосъдието, а оттам отговориха, че конкурси ще има и се планират от МП. Кога обаче ще бъдат обявени те не е ясно – поискан е „актуален анализ“ на незаетите места, който трябва да е готов до края на март. А анализът е поискан заради невъзможността иначе да се установи колко точно са заетите и незаети места за двете професии заради обжалване на конкурсни резултати пред ВКС. Едва след получаването на тези данни…

Впрочем, ето отговорът на Министерството на правосъдието до De Fakto:

Министерство на правосъдието планира обявяване на нови конкурси за незаети места за ЧСИ и нотариуси. Те ще бъдат обявени след като Министерство на правосъдието получи актуален анализ на свободните места, който се очаква да бъде финализиран до края на март. Данните ще бъдат предоставени за преценка на камарите на ЧСИ и нотариусите“.

А ето въпросите на читателите:

1. Колко са свободните места за нотариуси?

2. Колко са свободните места за ЧСИ?

3. През октомври 2017 г. от Министерство на правосъдието са заявили за в. „Сега”, че изчисляват местата и ще обявят конкурсите…. Колко време е необходимо за тези изчисления?

4. Колко са съдебните райони, в които има САМО ПО ЕДИН нотариус и по един ЧСИ, т.е МОНОПОЛИСТИ? /Това противоречи на законите, понеже и Закона за нотариусите и нотариалната дейност /ЗННД/ и Закона за частните съдебни изпълнители /ЗЧСИ/ казват, че в един район трябва да има поне по двама нотариуси и ЧСИ, за да се избегне монополното положение/.

5. На 10 000 жители ЗННД казва, че трябва да има по един нотариус, а на 30 000 жители ЗЧСИ казва, че трябва да има по един ЧСИ. Министърът на правосъдието пряко отговаря за дейността на нотариусите и на ЧСИ, включително САМО ТОЙ може да обяви тези конкурси, като е длъжен да изпълнява посочените закони.

6. От какво зависи да бъдат обявени конкурсите?

7. Кога конкретно ще бъдат обявени?

8. Толерира ли МП монополното положение на определени нотариуси, толерира ли МП много ниската конкуренция в определени съдебни райони на определени ЧСИ?

9. Въобще има ли воля МП да проведе въпросните конкурси?

С уговорката, че ако читателите знаят отговорите,  няма да питат,  според тях,  от май 2008 г. до днес е проведен един единствен конкурс за нотариуси. А от 2006 г. – един конкурс за ЧСИ. В резултат на което например в Хасково има 5 места за ЧСИ, в Благоевград 3 свободни места и т.н.

За броя на конкурсите сме длъжни да внесем уточнения.

Конкурс за нотариуси е провеждан не само през 2008 г., но и през 2014 г., казаха от Нотариалната камара. А на МП тази година вече са изпратени поисканите данни за свободни места.

Що се отнася до конкурсите за ЧСИ,  тт 2006 г. са проведени не един, а три конкурса за професията. А в отговор на запитване на De Fakto от Камарата на ЧСИ изпратиха и допълнителна информация:

2006 – конкурс за ЧСИ

84 нови ЧСИ встъпват в длъжност. Към вече практикуващите 85 ЧСИ /старите ДСИ, встъпили по право от началото на 2006 г./ се прибавят тези 84 и общо броят на ЧСИ става 169 към края на 2006 г.

2011 – конкурс за ЧСИ

От края на 2013 г. е факт встъпването в длъжност на 11 ЧСИ с райони на действие ОС Ловеч, ОС Смолян и ОС Пазарджик. Процедурата по насрочването и провеждането на конкурс за заемане на вакантните места в тези региони е дълга и съпроводена с много препятствия в продължение на повече от две години. Като резултат, на 25 октомври 2013 г. 2 нови ЧСИ с район на действие ОС Ловеч полагат клетва пред Съвета на КЧСИ и официално встъпват в длъжност. Процедурата е изпълнена и за 9 нови ЧСИ с район на действие ОС Смолян и ОС Пазарджик, съответно на 22 ноември и 14 декември 2013 г.

Към края на 2013 г.  действащите частни съдебни изпълнители – членове на Камарата са 163.

2014 – конкурс за ЧСИ

В края на 2014 г. Министърът на правосъдието насрочи със Заповед №ЛС-И-1077/20.10.2014г. конкурс за нови частни съдебни изпълнители за 68 вакантни места в цялата страна. Писменият и устният изпит са проведени през 2015 г. Като резултат, 44 кандидати преминават успешно и двата изпита. От тях 33 нови ЧСИ встъпват в длъжност до края на януари 2016 г. Един ЧСИ се е отказал от правото си да встъпи в длъжност, а 10 изпълнители за съдебни райони Варна и Пловдив встъпват в длъжност по различно време през 2016 г., тъй като очакват заповедта на МП да влезе в сила и за тях. Последните нови ЧСИ от спечелилите конкурса през 2015 г. полагат клетва непосредствено преди Коледните и Новогодишни празници – в последния месец на 2016 г.

Понастоящем действащите ЧСИ са 197.

На прицел

След като De Fakto публикува информацията за бъдещите конкурси  на ЧСИ и нотариуси, един от юристите, задали въпросите си към Министерство на правосъдието  чрез сайта ни (Д.Д.), написа:

Благодаря ви от името на много колеги. За съжаление – очакван отговор. През октомври 2017 г. е даден същият.  От една страна МП все още „изчислява“ свободните места, от друга – по места вече има информация за тях..  Все пак, много благодарим. Гражданите са свикнали да получават точно това от институциите.

De Fakto се надява, че в правосъдното министерство са наясно, че са на прицел. Повече експедитивност по събирането на една не толкова  сложна информация, няма да навреди, обратно – ще остави добро впечатление.  Далеко сме  и от подозрението, че ведомството би толерирало  бъдещите конкурси да се извършат на принципа  на нашумелия политически  „дрийм тийм“.  Би било твърде жалко, ако бъдем опровергани.

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.