Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов: Сключват се срамни споразумения с организираната престъпност, за които прокуратурата мълчи

Следователят Бойко Атанасов: Сключват се срамни споразумения с организираната престъпност, за които прокуратурата мълчи

Defakto.bg

Всички прокурори и следователи по „КТБ“ израснаха в кариерата

Дела за данъчни престъпления за милиарди и за корупция по границата, стартирали с гръмки акции, широко оповестени по медиите, са приключили безславно – със споразумения и отказ от част от обвиненията.

За това алармира известният столичен следовател Бойко Атанасов (същият, който говореше и за „шпицкомандата“ в прокуратурата). И даде конкретни примери.

В предаването „Просто Диков“ на Би Ай Ти Атанасов разказа за две дела – едното на сегашния шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев, другото – на сегашния градски прокурор на София Емилия Русинова. Направи го в отговор на новата „канонада от проверки“ , по израза му, тръгнала срещу него заради подобни публично огласени твърдения. Заплашен е и с дисциплинарна процедура и намаляване на заплатата.

Първият пример. „Делото е започнато на 15 април 2010 г. със задържането на голяма група за данъчно престъпление. Беше с голям обществен интерес, ставаше въпрос за милиарди. Събрани бяха огромен брой доказателства, ставаше дума за  фирми, ощетили бюджета с около 5 милиарда лева. Голяма част от групата се призна за виновна и беше сключено споразумение с прокурора Иван Гешев, срещу друга част не се внесе обвинителен акт. За това разбрах по-късно, макар че съм следовател по това дело“, обяви Бойко Атанасов. И продължи – интересно защо нито бившият главен прокурор Борис Велчев, нито настоящият Сотир Цацаров не са отчели публично този резултат като голям успех срещу организираната престъпност, прокуратурата няма официално становище, за споразумението не се казва и то не се знае.  Нещо повече – от това дело, според следователя Атанасов, са отделени много материали за извършени данъчни престъпления в друго дело. И това второ дело е прекратено от прокурора Гешев заради липсата на данъчни престъпления. Случва се, при положение, че съдът вече е признал наличието на организирана престъпна група за извършването на данъчни престъпления, подчерта Бойко Атанасов. Според него това прилича на осуетяване на наказателно преследване, за което е сигнализирал прокуратурата.

Вторият пример бе за дело за корупция на ГКПП-Капитан Андреево (по операцията „Граница“), по което Атанасов също е работил като следовател. „Настоящият градски прокурор Емилия Русинова три пъти внася делото за споразумение с условни присъди, като мнението на един от магистратите, който го връща е, че споразумението противоречи на морала и закона. Има становище на Инспектората на ВСС, има отправен сигнал до ВКП, без развитие“, обобщи Атанасов.

По повод отправяни му обвинения за връзки с Цветан Василев следователят каза, че не се познава с този човек. Но всички действащи прокурори и следователи по делото за КТБ са получили „своя бонус“. И изброи – Иван Гешев стана шеф на специализираната прокуратура, другият прокурор Евгени Стоянов е заместник-министър на правосъдието, един от следователите Нели Тодорова е станала шеф на специализирания следствен отдел на специализираната прокуратурата, бившият шеф на столичното следствие Иван Иванов и съпругата му са преместени в специализираната прокуратура. „Цели семейства се преместиха“, заключи следователят Атанасов.

 

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.