Последни новини
Home / Законът / Тайна е колко струва на данъкоплатците незаконната конфискация*

Тайна е колко струва на данъкоплатците незаконната конфискация*

Defakto.bg

Според шефа й Пламен Георгиев този публичен разход е класифицирана информация

Доротея Дачкова

Председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев, която от няколко дни е лицето на новия антикорупционен орган, постанови абсурдно решение. Той отказа да предостави информация за работата на комисията и за харченето на публични средства. Георгиев ръководи временно и упорито се спряга за шеф на новата антикорупционна структура.

В съдебните регистри „Сега“ попадна на няколко дела за десетки хиляди левове обезщетения, присъдени на граждани по закона за отговорността на държавата заради конфискация, приета за незаконна от съда. Затова потърси от комисията информация по колко такива дела е осъдена, какъв е размерът на обезщетенията, дължими от нея, както и данни за самите граждански процеси. Тези факти, които показват как работи комисията, отсъстват от финансовите й отчети и от годишните доклади за дейността й – там се отчитат само постиженията й.

„Тази информация е служебна тайна“, написа в отказа си по закона за достъп до информация Георгиев. Неговото изкривено тълкуване на закона е, че става дума за данни, които са станали известни в комисията по повод изпълнението на задълженията й и затова са служебна тайна. Освен това, ако бъдела разкрита, тя щяла да засегне правата на трети лица.

Според адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“ решението на Георгиев е „безобразно“ и „потресаващо“. „Пълен абсурд е да криеш като класифицирана информация на какво са те осъдили. Това са пари от държавния бюджет, това е въпрос за законосъобразността на твоите действия, как харчиш парите на данъкоплатците като последица от това дали спазваш закона“, смята Кашъмов. Той припомни, че какво са секретни данни, се определя от Закона за защита на класифицираната информация. И скритите от Георгиев не са там.

„Превръщаме в тайна дължимата прозрачност и отчетност на институциите пред гражданите. Това е някакво павиране на пътя към тиранията. Няма как по друг начин да определя подобно нежелание за отчетност“, заключи адвокатът.

РЕЦИДИВ

Това не е първият отказ на комисията да предостави информация на „Сега“. Преди няколко месеца Георгиев не огласи разходите по делото за отнемане на имуществото на бившия банкер и шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев. При внасянето на иска за конфискация в съда Георгиев обяви, че е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т. „Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес“, обясни Георгиев, който сега крие колко им е струвало това. КОНПИ не даде информация и дали властите в Швейцария не са уважили искането й да бъдат наложени обезпечителни мерки върху имотите на Василеви там. Както и дали КОНПИ дължи разноски на Швейцария, както твърди съпругата на бившия банкер Антоанета Василева, или дали вече са платени. Това решение на Георгиев вече е атакувано пред Софийския административен съд.

*Източник в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.