Последни новини
Home / Законът / Условна присъда за Кирчо Киров – този път за огласяване на секретна информация

Условна присъда за Кирчо Киров – този път за огласяване на секретна информация

Defakto.bg

Нова присъда получи днес бившият шеф на разузнаването ген.Кирчо Киров. За разлика от предишните, този път наказанието е условно – 2 години с 4 години изпитателен срок. А присъдата бе четена не от военни съдии, а от СГС. Но и това дело, като останалите, се оказа секретно.

В „цивилното“ дело Кирчо Киров бе обвинен за разгласяване на държавна тайна, задето през 2014 г. в телевизионно интервю разказал как навремето български шофьор е бил спасен от смъртно наказание в Иран. Съдия Ани Захариева от СГС прие, че в случая бившият шеф на разузнаването е  „разгласил сигнална заповед, която е поверителна“. След налагането на условното наказание съдия Захариева отмени мярката за неотклонение на Киров по това дело – парична гаранция от 1000 лв. Въпреки „секретността“ на делото диспозитивът на присъдата бе прочетен публично, по правилата на Конституцията и закона. А делото в СГС също се оказа „секретно“ заради изначалното грифиране на материали по него.

„Вече свикнах на присъди“, коментира самият Кирчо Киров. По това, както и по останалите дела, той е категоричен, че е невинен. Ще обжалва присъдата на СГС.

Срещу ген.Киров се водят три дела. Освен това в СГС, той е подсъдим по две обвинения за длъжностно присвояване на средства за разузнавателна дейност пред военното правосъдие. По първото дело бе осъден на две инстанции на 10 г. затвор, но ВКС казуса за ново разглеждане. Второто дело неотдавна бързо приключи на първа инстанция в Софийския военен съд с присъда от 15 г. затвор.

Пред БНР в поредицата от дела, по които е подсъдим, Кирчо Киров видя политически подтекст:

Самата дума „канонада“ за мен олицетворява политическите поръчки. Специално това дело, по което току-що бях осъден на две години условно, е една лична поръчка на Драгомир Димитров – сегашният председател на ДАР. Това е част от неговата и на неговото обкръжение война, която води с мен и с моето семейство вече толкова години. По този начин иска да покаже всичко на куп – че съм бил лош директор, че нищо не се е свършило. Трудно ми е да преценя колко още такива присъди мога да понеса, доколко ми позволяват здравето и живота..

Влязла в сила присъда срещу Кирчо Киров няма.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Прокуратурата във Варна започна просветителски срещи с ученици за професията „прокурор“ и следовател“, наркотиците – лесният начин да загубиш свободата си и др.

Апелативна прокуратура – Варна се включи в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.