Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент премахна ограниченията за трансгранично онлайн пазаруване

Европейският парламент премахна ограниченията за трансгранично онлайн пазаруване

Defakto.bg

Купувачите ще могат да пазаруват онлайн на територията на ЕС, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочвани към друг сайт.    Търговците ще трябва да се отнасят еднакво с местните купувачи и клиентите от друга държава в ЕС, предоставяйки им достъп до същите цени.  Пазаруващите онлайн ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове в ЕС. 

Това следва от Регламента за геоблокиране, гласуван от Европейския парламент с 557 гласа „за“, срещу 89 „против“ и 33 „въздържал се“. Предстои документът да бъде официално  приет от Съвета. Новите правила ще бъдат приложими девет месеца след деня на публикуването му в Официалния вестник на ЕС, т.е. преди края на 2018 г., съобщава пресцентъра на ЕП.

След официалното им влизане  в сила новите норми ще забранят геоблокирането на купувачи, посещаващи сайтове на територията на други държави от ЕС. Те ще могат да избират от кой сайт да купуват стоки или услуги, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочени към друг сайт поради своята националност, място на пребиваване или временно местоположение.

Търговците ще са длъжни  да се отнасят еднакво с местните купувачи и клиентите от друга държава в ЕС. Това означава да им се предостави достъп до еднакви цени или условия на продажба при:

‒         покупка на стоки (например домакински уреди, електроника, дрехи), които се доставят в държава в ЕС, в която търговецът предлага доставки според общите си условия. Търговците не са длъжни да доставят стоките си във всички държави от ЕС, но трябва да предлагат възможността клиентите да вземат стоката от място, което е съгласувано с клиента;

‒         получаване на услуги, предоставяни по електронен път, които не са защитени с авторско право, като например облачни компютърни услуги, защитни стени (файъруол), съхраняване на данни, хостинг на уебсайтове; или

‒         при покупка на услуга, която се предоставя в помещенията на търговеца или на физическо място, където търговецът извършва дейност. Това включва престой в хотел, спортни събития, коли под наем, билети за музикални фестивали или развлекателни паркове.

Ще бъде забранено и третирането на купувачите по различен начин въз основа на мястото на издаване на кредитната или дебитната карта. Търговците остават свободни да приемат всякакви средства за плащане, но не могат да дискриминират въз основа на определена платежна марка, основана на националност.

Защитеното с авторско право съдържание е изключено за момента

Защитеното с авторско право цифрово съдържание като електронни книги, музика или игри, които може да се изтеглят онлайн, засега няма да бъде обхванато от новите правила. Преговарящите от страна на Парламента обаче са добавили в законопроекта „клауза за преразглеждане“, която изисква Европейската комисия да направи оценка в срок от две години след влизането в сила на регламента дали забраната за геоблокиране следва да бъде разширена, за да включи подобно съдържание, както и аудио-визуалните и транспортните услуги, които също са изключени от обхвата засега.

Какво казаха евродепутатите

Според докладчика Ружа Тун (ЕНП, Полша): „Новият законопроект на ЕС относно геоблокирането е важна стъпка напред към още по-конкурентоспособен и интегриран цифров единен пазар както за потребителите, така и за търговците. Също така това е важно събитие в борбата с дискриминацията на потребители поради тяхната националност или място на пребиваване. Тази дискриминация е недопустима в нашата обединена Европа. Доказахме, че ЕС може да постига конкретни резултати за гражданите на цялата територия на ЕС и да дава своя принос за положителни промени в тяхното ежедневие“.

Ева Майдел (ЕНП, България): „Поредната добра новина за европейските потребители: онлайн покупките стават по-достъпни, по-лесни и по-справедливи. Блокирането на потребители на основата на националност или местоживеене ще бъде забранено до края на 2018 г. в целия ЕС. Например ако поискаме да резервираме билети или да купим стока от друга държава онлайн, ще сме свободни да го направим без проблеми при плащането или пренасочване към друг уебсайт“.

Емил Радев (ЕНП, България): „С премахването на геоблокирането ще се разшири свободата на електронната търговия и европейските граждани ще получат по-добър достъп до уебсайтове за електронни продажби. Търговците вече няма да имат право да блокират или ограничават достъпа до своя онлайн интерфейс от страна на клиентите по причини, свързани с тяхното гражданство или място на пребиваване. Това ще бъде от полза, както за европейските предприятия, които ще могат да се възползват от силното развитие на трансграничната онлайн търговия, така и за свободното движение на стоки и услуги и максималното развитие на вътрешния пазар, което от своя страна ще облагодетелства европейските граждани“.

Момчил Неков (С&Д, България: „Дискриминацията на базата на националност, географски принцип, място на пребиваване и място на установяване представлява една от последните „невидими“ граници в Европейския съюз. Премахването на т.нар. геоблокиране ще спомогне за увеличаване на трансграничната търговия, ще позволи на българските потребители да пазаруват по-лесно онлайн и ще им предостави по-голям избор и възможности да се възползват от по-ниски цени. Налагането на изкуствени бариери от онлайн търговците противоречи на свободите на вътрешния пазар и е чиста проба дискриминация, на която трябва да сложим край“.

 

Сега, според проучване на ЕК чрез метода „тайно пазаруване“, 63% от сайтовете не предоставят възможност на потребителите да пазаруват от друга държава в ЕС. По отношение на материалните стоки геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди (86%), а в сферата на услугите – при резервации онлайн в офлайн развлекателния сектор, като например билети за спортни събития (40%).

Потребителите на територията на ЕС показват повишен интерес към трансгранично онлайн пазаруване. През последните десет години делът на европейците, които пазаруват онлайн, почти се е удвоил.

Правилата, които забраняват неоправданото геоблокиране, са представени като част от цифровия единен пазар и са включени в пакета за електронната търговия, заедно със законопроекта за трансгранична доставка на колети, който ще бъде подложен на гласуване по време на пленарната сесия през март 2018 г., и с правилата за по-добра защита на потребителите, които бяха одобрени от Парламента още през ноември 2017 г.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.