Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът отстрани временно от поста кмета на Септември

Спецсъдът отстрани временно от поста кмета на Септември

Defakto.bg

След 5-часово заседание, късно снощи спецнаказателният съд  временно отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев, както и служителят на общината Станой Емилов.   Мотивът е, че ако  остане на поста си кметът може да повлияе на свидетели по делото за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, с които е ощетил общината с 230 хиляди лева.

Рачев е обвинен в длъжностно престъпление и сключване на неизгодни сделки. Прокуратурата твърди, че има злоупотреби с общински средства и неправомерен контрол над фирми, които са били под негово пряко ръководство и са печелили обществени поръчки. Свидетелите на обвинението от общината са в пряка професионална зависимост от него и хипотетично може да им се въздейства да подправят   документи или да създадат неистински, смята съдът.

Според прокуратурата  Рачев е сключвал договори със себе си, защото фирмите, получавали поръчките от общината, се управляват от негови роднини, бивши съдружници или приятели. При обиска в дома на кмета в нощното му шкафче са били открити и справки на Държавна агенция „Национална сигурност“, които са се отнасяла за предприетите действия за купуването на гласове на местните избори през 2015 година.

Няма нито един договор на общината с фирма, в която преди това Марин Рачев е имал собственост. Това каза адвокатът на кмета на Септември Марин Рачев – Васил Василев по време на откритото заседание, на което се гледа искането за отстраняване от длъжност на кмета и на служителя на общината Станой Милов.

„Марин Рачев не е човекът, който е подписал договорите. Това е възложено на зам.-кмет. Той не е извършил и разпореждането за плащане“, заяви адвокатът на Рачев Васил Василев.  „Няма кмет, който да контролира строително-ремонтни дейности. Да „седи на главата“ на инвеститорския контрол и на другите длъжностни лица, да сверява какво са измерили, колко бетон е налят и колко е размерът на изкопа“. „Ако е вярно, че Станой Милов е подписвал документи с невярно съдържание, то служителите на които са предавани, за да се отчита работата, са в ролята на измамените според Прокуратурата“, посочи  Василев и допълни, че това не отговаря на правната логика.

„Това е абсолютно измислено обвинение, лишено от всякаква фактическа основа“, подчерта адвокатът и обясни, че случаят очертава тенденцията – поиска ли прокуратурата отстраняване на заподозрени, съдът  ще овакантява постовете им.

Преди решението на съда прокурорът по делото Дойчо Тарев, заяви: „Кметът ще ни попречи с въздействие върху свидетели, върху тази група, която тепърва ни предстои да разпитваме. Това са служители на общината, на ръководни длъжности и специалисти“, заяви той. „Как да ги разпитаме след като те са в йерархична зависимост от него. Той не трябва да бъде на тази длъжност най-малко докато не извършим тези действия“, каза  Тарев.

Решението не е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.