Последни новини
Home / Законът / Парламентът отхвърли предложени от ДПС нови правила за българското гражданство

Парламентът отхвърли предложени от ДПС нови правила за българското гражданство

Defakto.bg

Промени в Закона за българското гражданство, предвиждащи нови облекчения при даване и възстановяване на гражданството, не минаха на първо четене в парламента.

Проектът е предложен от шестима от ДПС начело с председателя Мустафа Карадайъ и зам.председателите на групата Хамид Хамид и Йордан Цонев.

Конкретно предложенията са няколко. Първо, в закона да се запише нов текст, според който „не се допуска разграничение и практика, водеща до дискриминация, основана на пол, религия, раса, цвят на кожата или националност или етническа принадлежност„.

Второ, да се промени текст, свързан с облекчената процедура за даване на гражданство на базата на български произход. Като едно от условията към кандидата да има родител български гражданин или починал като български гражданин да се трансформира в „има възходящ български гражданин или починал като български гражданин„. Сиреч вместо родител да е достатъчно наличието на деди и прадеди, които са били българи. (Като в закона за това си има и друг текст – за български произход).

Трето, за възстановяването на гражданството на хора, веднъж отказали се от българските паспорти, да отпадне изискването поне от 3 г. да имат разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване в България. Както и за онези, които са поискали възстановяване на гражданството и са от български произход, да отпаднат условията да не са осъждани за умишлено престъпление и да не представляват заплаха за обществения ред, националната сигурност и т.н.

Вносителите заявяват, че промените синхронизират закона с Европейската конвенция за гражданството и засягат стотици хиляди български граждани.
А по време на дебата в парламента днес стана ясно, че се визират основно над 2 милиона турски граждани, напуснали България по силата на доброволни изселнически спогодби от 50-те, 60-те и 70-те години, а най-вече техните деца, внуци и правнуци.
Зам.-председателят на групата на ДПС Хамид Хамид, цитиран от БНР, заяви:

„Какво правим ние, като български народни представители, за тези, които и без това са български граждани, но просто нямат документ за това. Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрани политици пречат те да си получат документа за българско гражданство?“.

Илиян Ангелов от патриотите реагира:

„Вие предлагате всички тези по изселнически спогодби да получат българско гражданство, включително и техните потомци, деца и внуци! Всички – стотици хиляди и милиони!!  Като целта е една единствена – Турция да има още по-огромно влияние в България и в българската политика. Е, това няма да го допуснем“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.