Последни новини
Home / Законът / Росен Плевнелиев ще свидетелства по делото за МИГ-овете срещу Николай Ненчев

Росен Плевнелиев ще свидетелства по делото за МИГ-овете срещу Николай Ненчев

Defakto.bg

Росен Плевнелиев ще бъде разпитан днес по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев, съобщи БНР.   Като свидетел той  трябва разкаже пред съда спомени за  договора с Полша по повод ремонта на самолетите МиГ-29.  Явяването на Плевнелиев е по искане на прокуратурата.

Обвнението поддържа тезата, че  в периода  май  – септември 2015 – а година Николай Ненчев е укрил действащ договор за ремонт на руските изтребители с фирмата производител – „РСК МИГ“ и започнал преговори с Полша.  Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и  руския гигант  АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 броя  двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 броя  двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.).  Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“.

В резултатът,  твърди се в обвинителния акт,  летателна годност на българските военновъздушни сили и безопасността на пилотите ни, са били поставени в риск.

Досега  президентът Румен Радев оцени действията на бившия министър на отбраната като „катастрофа“, от която „авиацията ни е изпаднала в пълен колабс“.  Обратната е тезата на Ненчев и на част от свидетелите дотук – хора от екипа му – решението за преговори с Полша е било продължение на политиката на НАТО за диверсификация от Русия , формирана на срещата на държавните глави на страните-членки от НАТО в Уелс през 2014 година.

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.