Последни новини
Home / Законът / Нинова към Цацаров: По каква причина Шуменската прокуратура разпитва за партийния живот на БСП?!

Нинова към Цацаров: По каква причина Шуменската прокуратура разпитва за партийния живот на БСП?!

Defakto.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да  назначи вътрешна проверка на Районната прокуратура в Шумен по повод нестандартния интерес на обвинението към участието на членове на БСП в  партийни  форуми на левицата и членството им в партията.   Поводът е уволнение на служител в местното  поделение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси с аргумента, че е в конфликт на интереси, като член на лявата партия.  Любопитно в случая е,  че уволнението на служителя е извършено през август миналата година, а  прокуратурата е започнала проверка за конфликт на интереси сега, като е проявила сериозна заинтересованост  от  партийния живот на левицата,  нещо за което ( по думите на Нинова), има черно – на бяло документи.

Държавните служители наистина не могат да бъдат членове на ръководни органи на партията, казва  Нинова, но този човек (уволненият б.р.)  не е нарушител, защото бил член само на Общинския съвет на БСП в Шумен.

На свой ред лидерът на БСП   се обръща с въпроси към  главния прокурор и министъра на вътрешните работи:

На  какво основание Районната прокуратура е разпоредила на МВР-Шумен и то на „Противодействие на икономическата престъпност“ на МВР да води разследване и да изисква от Общопартийната контролна комисия на БСП информация – кои лица са присъствали на делегатски събрания на БСП, кои лица са участвали в общински съвети на БСП.

На какво основание искат информация за членство на хора в БСП? Използвана ли е в този случай прокуратурата в Шумен за политическа поръчка?

От кога „Противодействие на икономическата престъпност“ не се занимава с корупцияjd, а с разследване кой е член на БСП.  Вчера излезе доклада на Международния валутен фонд, според който сме на първо място по сива икономика. И икономическа полиция, вместо да се занимава с това, прави цяло разследване – кои са членовете на БСП и кои са участвали в нейни партийни форуми.

И още: През последните години се упражнява натиск и репресии над граждани, изнудване и натиск над малък и среден бизнес, натиск над инакомислещи – ако кажеш нещо срещу властта, върху теб се изсипва цялата държавна машина, уволняват от работа, пращат ти НАП, „Митници“, всички държавни служби. В сърцето на Европа, по време на председателството на Европа, цари беззаконие и диктатура.

Искаме да кажем на тези хора, че всеки български гражданин, който бъде подложен на това, независимо от коя партия е, всяка малка или средна фирма, бизнес, който бъде подложен на това, ще има нашата защита с всички законови български и европейски средства. Защото това е борба и за свобода на слово, за различно мнение, за демокрация и плурализъм

От прокуратурата отказаха коментар по случая.

Законът

Справка в Закона за държавния служител показва, че според чл.3, ал,, т.3  от него,  държавни служители не могат да бъдат лица, които са  членове на политически кабинети или съветници и експерти към тях, с изключение на ръководителя на звеното за връзки с обществеността.  Държавният служител е длъжен да е политически неутрален при изпълнение на служебните си задължения, но самото членство в политическа партия не е основание за освобождаване от работа, ако отговаря на критериите за назначаване по чл.7 от ЗДСл.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.