Последни новини
Home / Законът / Правителството отчете напредък в правосъдието по препоръките на Брюксел

Правителството отчете напредък в правосъдието по препоръките на Брюксел

Defakto.bg

 

Правителството e приело отчет за изпълнението на препоръките от Доклада на Европейската комисия г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, поставени на страната в началото на 2017 година, съобщи правителственият пресцентър.

Последният доклад за резултатите от  напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред ( от ноември 2017 г.)  годината обобщи, че за 1 г страната е успяла да изпълни цели 3 от общо 17 препоръки – изборът на  съдийската квота в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), промените в закона за конфискация, механизмът на Върховния касационен съд за отчитане на напредъка по дела срещу организирани престъпни групи.   Според анализаторите на процеса обаче,  нито една от отправените  17 конкретни препоръки в началото на 2017 г. към България не е изпълнена докрай.  Като аргумент бе сочено  заключителното изречение в доклада: „Въпреки че Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по МСП в близко бъдеще.“   Мониторингът бе запазен и за  2019 година, когато изтича мандатът на Комисията „Юнкер”.

Ето как, година по-късно правителството отчита изпълнението на препоръките от Доклада на Европейската комисия, направени още през януари 2017 г.:

„ В Плана за действие бяха включени 48 законодателни, организационни и  аналитични мерки в отговор на направените препоръки.

Сред основните предприети от институциите действия в областта на съдебната реформа са проведеният прозрачен избор за членове на ВСС и председател на ВАС; приетите наредба за провеждане на конкурси на магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт (по нея вече е проведен конкурс на магистрати), наредба за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд, наредба за показателите и методиката за атестиране и критериите за отчитане степента на натовареност на прокурори, следователи и на административни ръководители и техните заместници; отправеното искане към Службата на ЕК за подкрепа на структурните реформи за укрепване на капацитета на Инспектората към ВСС; приетият от парламента ЗИД на НПК и от МС – ЗИД на Наказателния кодекс; създаденият механизъм за редовно отчитане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система; утвърдената Пътна карта за изпълнение на препоръките от Независимия анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата и анализа на нейната независимост, утвърдената Пътна карта за преодоляване на осъдителните решения на ЕСПЧ, която също е в процес на изпълнение.

В областта на противодействието на корупцията и организираната престъпност се отбелязва разработването и приемането на Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество; приемането на ЗИД на Закона за администрацията; приетата Пътна карта за взаимодействие между всички отговорни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта; одобряването на

Единен каталог на корупционните престъпления, по който се води статистика във ВКС; създаването на рубрика в интернет страницата на ВКС и поддържането на актуална информация по дела, свързани с организираната престъпност и корупционни престъпления и др.”

В отчета няма и дума за проблемите с бегълците от правосъдието, нито споровете по предложените  промени в Наказателния  кодекс.  Няма да срещнете и оценка за  оспорените пред Конституционния съд от адвокати и върховни съдии новости в Наказателно процесуалния кодекс.  Няма и дума, че Върховиният касационен съд поиска да бъде обявена противоконституционност на заложения  в Закона за съдебната власт (ЗСВ) регламент за  отстраняването от длъжност на съдия, прокурор или следовател.

Но пък вчера правителството гласува поредната порция обезщетения за нарушени права на човека  – по три осъдителни  решения в Страсбург( „Гаврилов срещу

България“, „Шехова срещу България“ и „Делина срещу България“) ще бъдат изплатени  общо 99 570 лв.  С друго решение кабинетът  одобри допълнителни разходи в размер на 240 070 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието за изплащане на обезщетения отново по решения на ЕСПЧ за бавно правосъдие и липса на справедлив процес.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Прокуратурата във Варна започна просветителски срещи с ученици за професията „прокурор“ и следовател“, наркотиците – лесният начин да загубиш свободата си и др.

Апелативна прокуратура – Варна се включи в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.