Последни новини
Home / Законът / „Делото за 102 милиона“ приключи в Софийския апелативен съд, чака се решение

„Делото за 102 милиона“ приключи в Софийския апелативен съд, чака се решение

Defakto.bg

Казусът, прочул се като „делото за 102 милиона“, приключи днес в Софийския апелативен съд. Сега се чака решението на съда. По принцип то би трябвало да излезе в рамките на един месец.

Случаят е особено интересен, тъй като е свързан с КТБ, както и с фирма на Бисер Лазов – основният прокурорски свидетел за източването на банката. Днес Лазов бе в съда.

Предисторията

Казусът нашумя миналата година след публичния протест на съдията от САС Милен Василев срещу изземването на това дело от него като докладчик и прехвърлянето му на председателя на съда Даниела Дончева, последван от изявления на Даниела Дончева, че дори не е чела това дело, не е извършила нищо нередно и поискани от нея проверки на Инспектората и на прокуратурата. Проверката на Инспектората по този случай не е приключила, за тази на прокуратурата не е известно да има финал, а трета проверка – на ВКС установи нарушение на принципа на случайния избор в Софийския апелативен съд. Последва отвод на Даниела Дончева и водения от нея състав по конкретното дело заради публичните атаки, игнорирали възможността за безпристрастно решение, след което жребият на случайния избор го изпрати на друг състав – Мадлена Желева, Васил Христакиев и Галина Иванова.

Делото

Бисер Лазов

Конкретно търговското дело е по чл. 694 от Търговския закон – за установяване на вземане на кредитор, неприето от съда по несъстоятелността. Доскоро страни по него бяха „Ню кооп инвест“ АД, подала иска да бъде призната за кредитор, и „Евробилд 2003“ на Бисер Лазов, в производство по несъстоятелност. Става дума за дълг от 102 млн.лв. от страна на фирмата на Лазов към „Ню кооп“, изкупила вземания на други дружества към „Евробилд“, гарантирани включително със сградата на ул.“Граф Игнатиев“ – 10 в София, където бе централата на КТБ (на снимката горе).

Както De Fakto писа, „Евробилд 2003“ е сред длъжниците на КТБ с 11 кредита за над 90 млн.лв., като фигурираше и в ред медийни публикации, описали схеми за източване на банката, по които фирмата е разпродавала или залагала активи с цел после те да бъдат оформени като дълг срещу собственост.

Основание за иска на „Ню кооп“ е споразумение от 2014 г. за изкупуване на задълженията на „Евробилд“ и обезпечаванията им чрез ипотеки, като на 13 ноември 2014 г. цялото задължение става предсрочно изискуемо. А междувременно самата „Евробилд“ влиза в производство по несъстоятелност, водено в Окръжния съд в Кюстендил по последната регистрация на фирмата на Лазов. Именно съдът в Кюстендил отказва признаване на „Ню кооп“ за кредитор в производството по несъстоятелността, после в отделно производство този иск също е отхвърлен, скато се приема че вземанията не са доказани, т.е. вероятно са фиктивни. А отказът е оспорен пред Софийския апелативен съд.

КТБ е страна

На днешното, трето поред и последно заседание в САС се оказа, че страна по спора вече е и КТБ. А дотук се е стигнало, след като в края на 2017 г. „Ню кооп“ е прехвърлила вземанията си за 102-та милиона от „Евробилд“ на фалиралата банка ведно с всички права и привилегии, включително и с ипотеката върху централата на КТБ. (Отново публикации твърдят, че управителят на „Ню кооп“ Ненчо Трифонов е шурей на Бисер Лазов). В същото време имотът е под възбрана заради откритото производство по несъстоятелност, а цената на цялото „прехвърляне“ е 1 лев.

Спогодбата невъзможна

Днес в Софийския апелативен съд стана известно, че двете страни по търговското дело – „Евробилд“ и „Ню кооп“, всъщност вече КТБ, са поискали да се одобри спогодба помежду им за пълно призваване на вземанията и прекратяване на делото.

Но това им бе отказано. В настоящия исков процес по чл. 694 от Търговския закон спогодбата е недопустима, обяви съдът. И обясни – предмет на делото е да се установи съществуването или не на вземане,  а това може да стане само в влязло в сила съдебно решение, което има установително действие по отношение на длъжника, конкретния кредитор и всички останали кредитори.

Законът „Пеевски“ не засягал случая

Да се уважи иска по чл. 694, настояха от КТБ, „Ню кооп“, „Евробилд“, както и синдикът Боривой Миланов.

Миланов посочи, че са представени всички доказателства за съществуването на въпросното вземане, нещо повече – то е било установено и от съдебно-счетоводните експертези. Конкретно – че сумата от 102 млн.лв. реално е постъпила по сметките на „Евробилд“.

И още нещо любопитно – гласуваният днес на второ четене от парламента закон „Пеевски“ за КТБ нямало да се отрази на конкретния казус, смятат страните спопед неофициални изявления след края на делото в САС. Защо ли? Ами защото законът „Пеевски“ обявява за недействителни всички прехвърляния на акции и дялове от търговски дружества от страна на длъжниците на КТБ. А в случая не били налице такива прехвърляния.

Чакаме решението на САС. То вероятно няма да е окончателно – може да се оспори пред Върховния касационен съд.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.