Последни новини
Home / Законът / Още един „увреден“ съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух в София

Още един „увреден“ съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух в София

Defakto.bg

Изглежда мръсният  въздух в София е напът да покоси съдиите, които трябва да  решат делото за липсата на озон в  столицата.  Процесът за мръсния въздух, който трябваше да стартира отначало в Софийския градски съд, отново попаднал на „отровен”  магистрат, който е  отказал да го гледа с  мотив, че е потърпевш от замърсяването. Това съобщи Дневник, позовавайки се на news.lex.bg.

Преди време съдия Елена Маврова прекрати делото на други  основания, а сега отказва да го гледа отново с мотива, че е потърпевша. То се върна пак при,  след като апелативния съд отмени определението й.

Съдия Маврова бе прекратила делото, защото решила, че организациите не могат да понесат тежестите по процеса. Според апелативните съдии прекратяването е било неправилно, защото не е била дадена възможност на ищците да вземат отношение по въпроса.

След като делото се върна при съдия Маврова, тя е решила, че  не може да продължи да го гледа, защото през това време ищците са правили коментари и са изразили становища за компетентността ѝ. Това според съдията може да създаде в бъдеще съмнения при нейни произнасяния, ако с тях не бъдат удовлетворени искания на ищците.

Като допълнителен мотив Маврова е подчертала, че живее и работи в София, което може да я определи като увредено лице предвид предмета на делото и се отвежда, за да изключи всички съмнения за безпристрастност и предубеденост.

Странните аргументи, които са на ръба на отказ от правосъдие, не могат да отместят факта, че  предметът на делото е да се установи дали Столичната община бездейства през последните три години по въпроса с мръсния въздух и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.

Делото вече е преразпределено на съдия Албена Ботева.

Преди определението на съдия Маврова още един съдия от градския съд – Божана Желязкова, прие, че тя и семейството й са увредени от същия въздух на София и това поставя под съмнение нейната безпристрастност.  Организациите обаче поискаха нейния отвод с мотив  заради необосновано забавяне на допускането на делото. Тя го насрочва за декември тази година, но в началото на октомври се отведе от процеса с мотив, че не може да гледа делото по-рано от определената от нея дата и не иска да оставя съмнения за нейната безпристрастност.

Организациите, завели колективния иск – „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, асоциация „Диабет тип 2“ и „Център за независим живот“, както и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, смятат, че през годините общината е бездействала и не се е борила със замърсяването на въздуха.  Организациите се обединиха под името „Група за чист въздух“. Исковата молба беше внесена в съда в края на май миналата година.

 

About De Fakto

Проверете също

Депутатът Ивайло Мирчев пита Бойко Рашков къде са иззетите от държавата над 200 000 биткойни през 2017 г.

Депутатът Ивайло Мирчев е поискал  детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на …

ВКС с тълкувателно решение по въпрос, свързан с приложението на  чл. 147, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите  

  С Тълкувателно решение № 5/2019 г. от 21.01.2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2019 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.