Последни новини
Home / Законът / Още един „увреден“ съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух в София

Още един „увреден“ съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух в София

Defakto.bg

Изглежда мръсният  въздух в София е напът да покоси съдиите, които трябва да  решат делото за липсата на озон в  столицата.  Процесът за мръсния въздух, който трябваше да стартира отначало в Софийския градски съд, отново попаднал на „отровен”  магистрат, който е  отказал да го гледа с  мотив, че е потърпевш от замърсяването. Това съобщи Дневник, позовавайки се на news.lex.bg.

Преди време съдия Елена Маврова прекрати делото на други  основания, а сега отказва да го гледа отново с мотива, че е потърпевша. То се върна пак при,  след като апелативния съд отмени определението й.

Съдия Маврова бе прекратила делото, защото решила, че организациите не могат да понесат тежестите по процеса. Според апелативните съдии прекратяването е било неправилно, защото не е била дадена възможност на ищците да вземат отношение по въпроса.

След като делото се върна при съдия Маврова, тя е решила, че  не може да продължи да го гледа, защото през това време ищците са правили коментари и са изразили становища за компетентността ѝ. Това според съдията може да създаде в бъдеще съмнения при нейни произнасяния, ако с тях не бъдат удовлетворени искания на ищците.

Като допълнителен мотив Маврова е подчертала, че живее и работи в София, което може да я определи като увредено лице предвид предмета на делото и се отвежда, за да изключи всички съмнения за безпристрастност и предубеденост.

Странните аргументи, които са на ръба на отказ от правосъдие, не могат да отместят факта, че  предметът на делото е да се установи дали Столичната община бездейства през последните три години по въпроса с мръсния въздух и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.

Делото вече е преразпределено на съдия Албена Ботева.

Преди определението на съдия Маврова още един съдия от градския съд – Божана Желязкова, прие, че тя и семейството й са увредени от същия въздух на София и това поставя под съмнение нейната безпристрастност.  Организациите обаче поискаха нейния отвод с мотив  заради необосновано забавяне на допускането на делото. Тя го насрочва за декември тази година, но в началото на октомври се отведе от процеса с мотив, че не може да гледа делото по-рано от определената от нея дата и не иска да оставя съмнения за нейната безпристрастност.

Организациите, завели колективния иск – „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, асоциация „Диабет тип 2“ и „Център за независим живот“, както и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, смятат, че през годините общината е бездействала и не се е борила със замърсяването на въздуха.  Организациите се обединиха под името „Група за чист въздух“. Исковата молба беше внесена в съда в края на май миналата година.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.