Последни новини
Home / Законът / Съдът в Страсбург: „Исус по дънки“ е свобода на изразяването, не застрашава чувствата на вярващите

Съдът в Страсбург: „Исус по дънки“ е свобода на изразяването, не застрашава чувствата на вярващите

Defakto.bg

Наскоро стана известно  решението на Европейския съд за правата на човека по делото Sekmadienis v Lithuania. Литва​ бе  забранила реклами, наподобяващи ​ Исус и Дева​ Мария, а държавата забрани разпространяването им. Съдът по човешките права обаче прие, че  неправомерно Литва е ограничила свободата на изразяване.

Случаят:

Търговско дружество в Литва провежда рекламна кампания, в която са включени три реклами, показвани на двадесет рекламни табла  във Вилнюс и на уебсайта на дружеството.  Първата от трите реклами показва млад мъж с дълга коса  и няколко татуировки, облечен  с джинси – и надписът в долната част на изображението гласи:  “Исусе, какви панталони!” (Jėzau, kokios tavo kelnės!).

На втората реклама е изобразена  млада жена, облечена в бяла рокля  – и  надписът в долната част на изображението гласи: “Драга Мария, каква рокля!” ( Marija brangi, kokia suknelė!).

На третата реклама  мъжът и жената са заедно – и надписът в долната част на изображението  е “Исус [и] Мария, как сте облечени!” (Jėzau Marija, kuo čia apsirengę!)

След оплакване от граждани, през ноември 2012 г. Държавната инспекция за нехранителни продукти във Вилнюс глобява рекламната агенция с 2 000 литас (или 579 евро) заради неуважение към обществения морал.

Потвърдената санкция

Глобената фирма безуспешно обжалва пред местните съдилища наложената глобата. Спорът стига и до Върховния  съд, който потвърждава налагането й с аргумента, че е религиозните символи са използвани неправомерно и в противоречие с обществения морал. ” В случая използването на религиозни  символи е форма на унижение и е в противоречие с общоприетите морални и етични норми,  не  отговаря на добрите нрави и на принципите на зачитане на ценностите на християнската вяра и нейните свещени символи”, казва съдът.

Случаят стига до Страсбург

Пред Съда по човешките права Kaролис Люткевичус, адвокат в Института за наблюдение на човешките права,  поема защитата на  правата на рекламната агенция. Той е категоричен, че решението на ВС необосновано ограничава свободата на изразяване на художници и организации.  Съдебните органи са склонни да смесват обществения морал с религиозния (и по-специално католическия) морал, заявява правозащитникът.  Литва е светска държава, напомня той, а  именно това е един от основните принципи на обществото, който е в основата на Конституцията. Трябва да дадем правото на хората на свободно, красноречиво и неограничено от необосновани религиозни причини изразяване, смята Люткевичус.

Решението

След като проучи делото, ЕСПЧ обяви, че   Литва неоснователно ограничава свободата на изразяване на „Секмадиенис“ ООД, а това противоречи на член 10 (свобода на изразяване) от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).

Съдът  критикува мотивите, с които са отхвърлени жалбите срещу глобата, както на литовския държавен орган, така и на националните съдилища. Според ЕСПЧ аргументите на властите имат декларативен характер и са твърде неясни. Те не обясняват достатъчно ясно с какво точно тези реклами обиждат обществеността.

Според Европейския съд по правата на човека литовските власти не са успели да постигнат компромис между необходимостта от защита на чувствата на вярващите и свободата на словото на жалбоподателя. Те са дали абсолютен приоритет на първото.

По-нататък Съдът напомня, че свободата на изразяване е една от  основите на  демократичното общество и едно от основните условия за неговия напредък и за самореализация на всеки индивид.  Свободата се отнася  не само за  информация  или  идеи, които са приети благоприятно или се считат за безобидни или безразлични, но и за тези, които обиждат, шокират или смущават. Такива са изискванията за плурализъм и толерантност, без която няма “демократично общество”. Свободата на изразяване има и предели, които обаче трябва да се тълкуват стриктно и необходимостта от каквито и да е ограничения трябва да се установи убедително [70].
Все пак упражняването на свободата на изразяване носи задължения и отговорности. В контекста на религиозните вярвания е задължение да се избягва, доколкото е възможно, израз, който да засяга упражняването на правата по чл.9 ЕКПЧ [74].

Но в случая Съдът установява, че рекламите не са безпричинно обидни или оскърбителни, нито подбуждат към омраза на религиозни основания. Местните власти имат задължение да представят основателни и достатъчни причини за намеса. Според Съда предоставените от тях основания са  декларативни и неясни и не обясняват достатъчно защо позоваването на религиозните символи в рекламите е обидно и защо насърчаваният от рекламите начин на живот е  непременно   несъвместим  с обществения морал. Освен това Конституционният съд на Литва е постановил, че “никакви възгледи или идеология не могат да бъдат обявени за задължителни и насочени към дадено лице” и че държавата “няма право да създава задължителна система от възгледи”.

Според ЕСПЧ фактът, че граждани са се оплакали пред националните власти относно рекламите, не може  сам по себе си да оправдае налагането на санкция.

В становището си  съдия Де Гаетано заявява:  „В настоящия случай, свързан с трите посочени реклами (по някаква случайност все още може да ги видиш онлайн), няма нищо, което би могло, дори с най-голямо въображение, да се смята за обидно. Вероятността те да се приемат като форма на унижение на религията и религиозните символи е още по-малка. Не открихме абсолютно нищо, което може да се тълкува като оправдание за намеса в „защита на … правата на другите“.

Решението действително засяга  слово с противоречив характер, което се приема нееднозначно. Но показва, че според ЕСПЧ  евентуално засегната чувствителност сама по себе си не е достатъчна, за да оправдае намеса в свободата на изразяване.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.