Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени уволнението на Светлозар Костов като шеф на спецпрокуратурата, окончателно

ВАС отмени уволнението на Светлозар Костов като шеф на спецпрокуратурата, окончателно

Defakto.bg

Прокурорската колегия на ВСС ще обсъжда казуса в сряда

Решението на предишния ВСС за уволнението на Светозар Костов като шеф на специализираната прокуратура е незаконосъобразно и се отменя. Това окончателно постановява петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), а последиците ще обсъжда прокурорската колегия на съвета на заседанието си тази седмица на 14 февруари, сряда.

Георги Чолаков

Любопитното е, че начело на петчленния състав на ВАС, който се е произнесъл в края на януари т.г., е новият председател на съда Георги Чолаков.

В предния ВСС срещу Светлозар Костов се водеха няколко дисциплинарни дела. В резултат на което през 2015 г. единният и неразделен на колегии ВСС го наказа с освобождаване от ръководната длъжност начело на специализираната прокуратура. А през октомври 2016 г. по друго дисциплинарно дело прокурорската колегия на съвета му наложи и най-тежката санкция – уволнение от системата. Случи се след писма на подчинени на Костов за нетърпимата работна атмосфера в спецпрокурата и други жалби.

Тези решения са оспорени от Светлозар Костов пред ВАС, а делата бяха спрени в изчакване на тълкувателното решение на Първа и Втора колегии на ВАС по дисциплинарните казуси на магистрати. След излизането му миналата година делата са възобновени.

Окончателно приключило е това за уволнението на Костов като шеф на спецпрокуратурата и него ще обсъжда прокурорската колегия сега.

Защо съдът отменя наказанието?

С два аргумента. Първият е, че мотивите за налагането на тежкото наказание (най-сериозното след уволнението като магистрат) надхвърлят нарушенията, по които се е водело това дисциплинарно дело. Така Светлозар Костов е бил санкциониран за провинения, които не са били посочени в дисциплинарното предложение, не са били разисквани от дисциплинарния състав и той не е могъл да се защити срещу тях. А това е съществено нарушение на административнопроизводствените правила, което прави наказанието незаконосъобразно, единодушни са и тричленният, и петчленният състави на ВАС. Също така единодушно те приемат, че Светлозар Костов с поведението си е нарушил Кодекса за етично поведение на магистратите, но…

Първата и втората инстанции на ВАС обаче се разминават по друг важен въпрос – какво да се прави след отмяната на наказанието?

Тричленният състав (който се е произнесъл през 2016 г.) връща преписката за ново произнасяне от Висшия съдебен съвет.

Петчленният състав начело с Георги Чолаков, произнесъл се в края на януари 2018 г. обаче заявява: подобно връщане на ВСС на „поправителен“ е невъзможно и се позовава на тълкувателното решение на съда.

„Решението на ВСС за налагане на дисциплинарното наказание е незаконосъобразно и правилно в съответствие с материалния закон е отменено. Неправилно обаче решаващият състав след като е отменил акта е върнал преписката на ВСС за ново произнасяне. В случая е приложимо Тълкувателно решение №7 от 30.06.2017 г. по тълк. дело № 7/2015 г., на Общото събрание на съдиите на Върховен административен съд, І и ІІ колегия. Налице е хипотезата по т.1 от това решение, в която е постановено, че Върховният административен съд няма правомощието след отмяна на решението на Висшия съдебен съвет, с което е наложено дисциплинарно наказание да върне преписката на органа за ново произнасяне. В тази част обжалваното решение следва да бъде отменено„, заявяват петимата от ВАС.

Що се отнася до делото срещу уволнението на Светлозар Костов като магистрат то засега е решено само на първа инстанция, отново с позоваване на тълкуването на ВАС. Още през октомври тричленен състав на Върховния административен съд отменя най-тежката санкция с аргумента, че двама кадровици са били първо сред предложителите на дисциплинарното дело, а после и членове на дисциплинарния състав, проучвал прегрешенията на Костов. Подобно съвместяване на роли е недопустимо, произнесоха се миналата година Първа и Втора колегии на ВАС.

Въпреки това обаче, неотдавна уволнението на друг магистрат – съдията Румяна Ченалова бе потвърдено, при наличието на същото нарушение. 

А какво ще реши прокурорската колегия на ВСС за Светлозар Костов сега предстои да видим.

Двама кандидати за началници се връщат в надпреварата

След друго основополагащо решение – на Конституционния съд по въпроса за „вечните началници“, двама кандидати за прокурорски началници, изкарали вече по два ръководни мандата, се връщат в надпреварата. Това също става ясно от дневния ред на прокурорската колегия за сряда.

Става дума за Владимир Чавдаров, кандидат за апелативен прокурор на Варна след два мандата като окръжен прокурор на града.

И за Петър Петров, кандидат за районен прокурор на Силистра, който кара втори мандат начело на РП-Дулово.

Конституционният съд разтълкува, че конституционната забрана за „вечните началници“ се разпростира само върху трети мандат в същия орган на съдебната власт. Но няма пречка магистратите да се кандидатират и да бъдат избирани за ръководители в други съдилища и прокуратури от същото или по-горно ниво. Така един съдия или прокурор може да е началник до пенсия.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.