Последни новини
Home / Законът / Мнозинството в СГС застана зад Евгени Георгиев за шеф

Мнозинството в СГС застана зад Евгени Георгиев за шеф

Defakto.bg

Мнозинството в общото събрание на Софийския градски съд (СГС) даде своя вот за бъдещ ръководител. От гласувалите 88 съдии 44 са се обявили „за“ Евгени Георгиев, 25 – „за“ Светлин Михайлов, шестима магистрати подкрепили и двамата кандидати, а 13 са гласували „против“ и единия, и другия.

Евгени Георгиев (изправеният)

Това са резултатите от продължилото близо 7 часа общо събрание, на което по правилата на закона трябваше да бъдат изслушани двамата претенденти за председател на СГС. И Светлин Михайлов, и Евгени Димитров са съдии от СГС, и двамата се самономинираха. А номинираната от общото събрание на СГС Величка Цанова се оттегли от надпреварата по болезнени лични причини.

В началото днес общото събрание е гласувало правила, според които вотът за кандидатите ще е таен, с бюлетини, на които са изписани имената на двамата претенденти, както и опция „не подкрепям никого“.

Сега протоколът от събранието ще бъде изпратен в съдийската колегия на ВСС, която трябва да избере нов председател на отговорния съд на 20 февруари. За да е успешен вотът, един от кандидатите трябва да събере поне 8 „за“ в 14-членната съдийска колегия. Кадровиците не са длъжни да се съобразят с мнението на общото събрание на СГС, но членовете на новия съвет поне дотук много са наблягали на уважението към съдийското самоуправление.

De Fakto отдавна описа кандидатите да оглавят съда, в който се гледат 1/3 от гражданските и търговски спорове в България, както и техните концепции.

Светлин Михайлов

Светлин Михайлов е в СГС от 1998 г., вече има един мандат начело на съда през 2004-2009 г., заложил е на традиция, приемственост, както и на предприемане на „всички разрешени ми по закон действия за предотвратяване на корупцията и търговията с влияние в СГС“.  Любопитен щрих е доброто му имотно състояние, включително общо 7 влога в евро и лева на обща стойност 1 048 655 лева от продажба на имоти, обезщетение за непозволено увреждане, заплати, хонорари.

Като основни проблеми в концепцията си бе посочил непопълването на СГС с кадри заради рядко провежданите конкурси, несъобразяване с набраните знания и специализацията на част от магистратите, недостиг на зали.

Евгени Димитров е от по-младото поколение съдии, първопроходец в медиацията, в СГС е от 2012 г., през 2015 г. ръководи Гражданското отделение при и.ф. председателя Владимир Йорданов. Говори английски, руски, немски, норвежки, впечатляващи квалификации навън.

Той говори за утвърждаване на съдийското самоуправление, участие на съдиите в решаването на административни въпроси, които ги засягат, осигуряване на равномерна натовареност в рамките на едно отделение и между отделенията. Както и за усещане за справедливо отношение и признателност към съдиите.

На общото събрание днес не е имало изказвания „за“ или „против“ кандидатите, а са им задавани въпроси. Така на питане как ще подбере екипа си Евгени Георгиев е отговорил, че ще търси уважавани от съдиите и балансирани магистрати, като ще съгласува номинациите си със съдиите. А на въпрос какво ще промени в досегашното управление (очевидно след предсрочно прекъснатия мандат на Калоян Топалов) е казал, че при управлението на Топалов е трябвало да се случат и са се случили много неща, но той самият би имал друг подход.

Светлин Михайлов е заявил, че ще търси за заместници компетентни и диалогични хора, като е готов да чуе и мнението на съдиите. Обявил се е за създаването на добра работна атмосфера, като в същото време няма да толерира неизписването с години на дела. Пределите на разумния срок за него са 3 месеца. Попитан за имотното му състояние, Михайлов е отговорил, че нито един от подаваните срещу него сигнали не се е потвърдил и нито една от извършените проверки не е установила негови нарушения.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.