Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът прекрати делото срещу Ченалова

Спецсъдът прекрати делото срещу Ченалова

Defakto.bg

Обвиненията са неясни и противоречиви, прокуратурата ще оспорва

Специализираният съд прекрати делото срещу Румяна Ченалова за длъжностни и документни престъпления и го върна на прокуратурата.

Определението бе четено днес от съдия Николай Димитров след провеждане на въведеното с последните промени в НПК разпоредително заседание. На него трябва да се изчерпят всички възражения и протести, както и да се реши най-важният въпрос: дали делото е годно за съд?

Не е, прецени спецсъдът, откривайки нарушения на прокуратурата и неяснота и противоречие в повдигнатите обвинения.

Ще протестираме, обявиха след заседанието представителите на държавното обвинение, общо три на брой. Освен от спецпрокуратурата, то бе представлявано и от специално командированата от СГП прокурор Клементина Паличева. Според обвинителите нарушения няма, но съдът не им дал възможност да вземат отношение по казаното от защитата, затова щели да го направят в протеста си.

Става дума за делото, образувано от прокуратурата срещу Ченалова заради действията й като търговски съдия в СГС по спора между “Обединени енергийни търговци” (ОЕТ) и НЕК.  Според обвинението тя облагодетелствала частната фирма и нанесла вреди на държавната НЕК, като дала ход на процеса без от ОЕТ да са внесли дължимата такса от 430 000 лв., а по сметките на НЕК бли запорирани над 6 млн.лв. Освен това й се търси отговорност за поправка и допълнение на протокол от съдебно заседание.

Делото срещу Ченалова, по което навремето прокуратурата дори я издирваше и я арестува, първо беше в Софийския градски съд. Но там съдия Вера Чочкова го прекрати заради липса на престъпление и навлизане в сферата на гарантирания от Конституцията функционален имунитет на магистрата. А след връщане от Софийския апелативен съд, друг съдия – Даниела Талева от СГС отново върна казуса на прокуратурата заради неясни и противоречиви обвинения. След поправките в НПК, прехвърлили на спецправосъдието делата срещу “високата корупция”, казусът “Ченалова” се озова в спецсъда, без поправки на обвиненията.

Първото заседание в края на януари се отложи заради невръчване в срок на книжа на защитата, а днес след провеждане на разпоредителното заседание съдия Николай Димитров прекрати делото и върна обвинението на “поправка”.

Обвинението по чл. 282 (длъжностното престъпление) е вътрешнопротиворечиво, не е посочено какви конкретни нарушения е извършила съдия Ченалова, неясно остава какво в крайна сметка е извършила – нарушения или неизпълнение на закона, мотивира се спецсъдът.

Прокуратурата показа тотално непознаване на различните производства по ГПК, както и на Наказателно-процесуалния кодекс, коментира самата Румяна Ченалова. И даде пример – заявяват, че има пострадали от извършените от мен престъпления – НЕК и Софийския градски съд, но при това положение те задължително е трябвало да бъдат уведомени и да заявят дали желаят да участват в производството срещу мен, още повече че за НЕК се твърдят причинени имуществени вреди, каза юристката. Това не е сторено.

“Една и съща норма хем я нарушавам, хем не я изпълнявам – кое е от двете? Като мои нарушения са посочени дори текстове, касаещи задължения на ищците, не на съдията”, обяви още Румяна Ченалова.

Извън наказателното преследване, тя бе дисциплинарно наказана от предния ВСС с уволнение от системата. Делото срещу това решение на съвета бе възобновено миналата година във ВАС, а неотдавна тричленен състав на съда остави уволнението в сила, макар да призна, че част от дисциплинарните съдии на Ченалова са били пристрастни.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.