Последни новини
Home / Законът / Висшият съд на адвокатите: Софийската адвокатска колегия води класацията с 314 дисциплинарни дела за 2017 -а

Висшият съд на адвокатите: Софийската адвокатска колегия води класацията с 314 дисциплинарни дела за 2017 -а

Defakto.bg

Делата пред Висшия дисциплинарен съд  бележат усложняваща се  фактическа и правна сложност, посочва председателят му адвокат Добринка Гърневска

За периода  1 януари 2017 г.- 23 февруари 2018 г. Висшият дисциплинарен съд (ВДС) към  Висшия адвокатски съвет е разгледал общо 79 дисциплинарни дела –  14 от тях са завещани от предходния ВДС,  12 са производства за реабилитация на дисциплинарно наказани адвокати.  Това посочва  Добринка Гърневска, председател на Висшия  дисциплинарен съд в доклад, който ще бъде изнесен на годишното отчетно събрание на гилдията ( 24 и 25 февруари).  По същество ВДС е решил  67 дела по  жалби на наказани адвокати срещу решения на първата инстанция,  на адвокатски съвет или на заинтересовани страни. Не е имал нито едно дело като първа инстанция.

Най-много жалби ВДС е получавал срещу решенията на дисциплинарните съдилища в София и Варна  – по 25,  показва отчетът.  Три са обжалваните решения  на дисциплинарните съдилища в  Стара Загора и  Благоевград, по две от  Пловдив, Русе и Шумен и по една жалба от Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана и  Смолян.

Безспорен фаворит по образувани и разгледани дисциплинарни дела за  2017 година е Дисциплинарният съд на Софийска адвокатска колегия, който се е произнесъл по  314 дела. (САК е  най-голямата адвокатска колегия измежду 27-те в страната – има  5965 адвокати, следва я Пловдивската с 1219 адвокати и Варненската  – с 1128 защитници. Към 1 януари 2017 г. общият брой на адвокатите у нас е 13720, б.р.). 

Второто място заема Варненската адвокатска колегия с 42 дисциплинарки, а доста зад тях се нареждат:  Благоевглад (7 дела), Бургас (9), Добрич (5), В.Търново, Хасково, Русе, Монтdна (по 4), Стара Загора (3),  Враца, Ловеч, Пловдив, Плевен, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол (по 1)

За отчетния период не са имали дисциплинарни дела Дисциплинарни съдилища Видин, Габрово, Пазарджик, Перник, Разград,  Сливен, Силистра,  Кърджали и  Кюстендил.

В момента пред Висшия дисциплинарен съд са висящи 9 дисциплинарни дела, 2 от които са производства по реабилитация.

В доклада примери и имена не се сочат, но е направено обобщение, че  извън производствата по реабилитация, делата бележат все по-усложняваща се фактическа и правна сложност.  Повечето от тях са свързани със сериозни нарушения на Закона за адвокатурата и етичните правила, посочва председателят на ВДС Добринка Гърневска.   Значително е намалял обаче броят на делата за неплатен членски внос към адвокатските колегии и  Висшия адвокатски съвет, е друг извод на отчета.

Заради системни процесуални нарушения на дисциплинарните съдилща при воденето на делата, Висшият дисциплинарен съд е провел два семинара по проблемите на дисциплинарното производство.

 Финансова  равносметка (Из доклада)

През отчетния период дейността на Висшия дисциплинарен съд е била финансово обезпечена от Висшия адвокатски съвет с целеви бюджет с лимитирани видове разходи.

От одобрения бюджет за 2017 г. в размер на 60 000 лева, са усвоени 56 547,68 лева.

По проведените дисциплинарни дела са присъдени разноски по сметка на ВАдвС в размер на 3 900 лв., от които до този момента са заплатени само 600 лв.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.