Последни новини
Home / Законът / Висшият съд на адвокатите: Софийската адвокатска колегия води класацията с 314 дисциплинарни дела за 2017 -а

Висшият съд на адвокатите: Софийската адвокатска колегия води класацията с 314 дисциплинарни дела за 2017 -а

Defakto.bg

Делата пред Висшия дисциплинарен съд  бележат усложняваща се  фактическа и правна сложност, посочва председателят му адвокат Добринка Гърневска

За периода  1 януари 2017 г.- 23 февруари 2018 г. Висшият дисциплинарен съд (ВДС) към  Висшия адвокатски съвет е разгледал общо 79 дисциплинарни дела –  14 от тях са завещани от предходния ВДС,  12 са производства за реабилитация на дисциплинарно наказани адвокати.  Това посочва  Добринка Гърневска, председател на Висшия  дисциплинарен съд в доклад, който ще бъде изнесен на годишното отчетно събрание на гилдията ( 24 и 25 февруари).  По същество ВДС е решил  67 дела по  жалби на наказани адвокати срещу решения на първата инстанция,  на адвокатски съвет или на заинтересовани страни. Не е имал нито едно дело като първа инстанция.

Най-много жалби ВДС е получавал срещу решенията на дисциплинарните съдилища в София и Варна  – по 25,  показва отчетът.  Три са обжалваните решения  на дисциплинарните съдилища в  Стара Загора и  Благоевград, по две от  Пловдив, Русе и Шумен и по една жалба от Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана и  Смолян.

Безспорен фаворит по образувани и разгледани дисциплинарни дела за  2017 година е Дисциплинарният съд на Софийска адвокатска колегия, който се е произнесъл по  314 дела. (САК е  най-голямата адвокатска колегия измежду 27-те в страната – има  5965 адвокати, следва я Пловдивската с 1219 адвокати и Варненската  – с 1128 защитници. Към 1 януари 2017 г. общият брой на адвокатите у нас е 13720, б.р.). 

Второто място заема Варненската адвокатска колегия с 42 дисциплинарки, а доста зад тях се нареждат:  Благоевглад (7 дела), Бургас (9), Добрич (5), В.Търново, Хасково, Русе, Монтdна (по 4), Стара Загора (3),  Враца, Ловеч, Пловдив, Плевен, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол (по 1)

За отчетния период не са имали дисциплинарни дела Дисциплинарни съдилища Видин, Габрово, Пазарджик, Перник, Разград,  Сливен, Силистра,  Кърджали и  Кюстендил.

В момента пред Висшия дисциплинарен съд са висящи 9 дисциплинарни дела, 2 от които са производства по реабилитация.

В доклада примери и имена не се сочат, но е направено обобщение, че  извън производствата по реабилитация, делата бележат все по-усложняваща се фактическа и правна сложност.  Повечето от тях са свързани със сериозни нарушения на Закона за адвокатурата и етичните правила, посочва председателят на ВДС Добринка Гърневска.   Значително е намалял обаче броят на делата за неплатен членски внос към адвокатските колегии и  Висшия адвокатски съвет, е друг извод на отчета.

Заради системни процесуални нарушения на дисциплинарните съдилща при воденето на делата, Висшият дисциплинарен съд е провел два семинара по проблемите на дисциплинарното производство.

 Финансова  равносметка (Из доклада)

През отчетния период дейността на Висшия дисциплинарен съд е била финансово обезпечена от Висшия адвокатски съвет с целеви бюджет с лимитирани видове разходи.

От одобрения бюджет за 2017 г. в размер на 60 000 лева, са усвоени 56 547,68 лева.

По проведените дисциплинарни дела са присъдени разноски по сметка на ВАдвС в размер на 3 900 лв., от които до този момента са заплатени само 600 лв.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.