Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа най-висок ранг на съдията по фалита на ТВ7

ВСС отказа най-висок ранг на съдията по фалита на ТВ7

Defakto.bg

Кадровиците отхвърлиха искането на апелативния спецсъд за 3 нови щата

Бившият председател на районния съд в Костинброд Ивайло Родопски, станал публично известен като съдията по някогашния фалит на ТВ7, не получи най-високия ранг в системата – „съдия във ВКС и ВАС“.

Повишението му бе отказано днес от съдийската колегия на ВСС по предложение на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Отказът бе постановен със 7 гласа „за“ срещу 6 „против“. Сред гласувалите в полза на повишаването на Родопски в ранг бяха председателят на ВАС Георги Чолаков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Макар и с 1 глас надделя другото становище, а в случая е достатъчно обикновено мнозинство, категорични бяха кадровиците.

Днес Георги Чолаков водеше заседанието, Лозан Панов отсъстваше.

Гласуването по точката „Родопски“ бе предшествано от дебат. По време на който бе напомнено, че предишният ВСС бе наказал съдията с намаление на заплатата по дисциплинарно дело, тръгнало по предложение на бившия правосъден министър Христо Иванов. Министърът бе поискал наказание за този магистрат заради негови действия и бездействия във връзка с работата му по делото за фалита на ТВ7, накърнили престижа на съдебната власт. Родопски бе работил по делото за фалита като командирован съдия в Търговското отделение на СГС, а Христо Иванов предложи образуване на дисциплинарно дело срещу него след проверка на действията на един определен синдик – Панайот Велков.

Миналата година петчленен състав на Върховния административен съд отмени наказанието на Ивайло Родопски, приемайки, че в случая той се ползва с функционален имунитет. В същото време петимата от ВАС не са отрекли наличието на пропуски и нарушения в работата на Родопски.

Именно това бе изтъкнато днес от Даниела Марчева, Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева. Те се позоваха и на решение на Софийския апелативен съд по казуса с телевизията.

„В никакъв случай не бихме изпаднали в проворечие с петчленката на ВАС, с което е отменено наложеното наказание. Но то е отменено не защото не са извършени нарушения на процесуалните правила и на материалния закон, а защото е прието, че действията му попадат под функционалния имунитет. Друго щеше да е, ако беше прието, че не е извършил действия и бездействия, уронили престижа на съдебната власт. Фактите поставят под съмнение високите професионални качества на съдия Родопски, които са основни при преценката за повишаване в ранг“, заяви Атанаска Дишева.

„Прави ми впечатление, че съдия Родопски е съдия от 20 г., а още е районен съдия. Има ли други проблеми около него?“, попита Боян Магдалинчев. Не сме проучвали това, отвърна Красимир Шекедржиев от името на КАК.

С голямо мнозинство, 12 на 1 гласа (единственият несъгласен бе Боян Магдалинчев), съдийската колегия отхвърли и искане на общото събрание на апелативния специализиран съд за получаването на нови 3 съдийски щата.

Мотивите за отказа са, че натовареността на този съд не изисква увеличаване на неговия щат. Това е становището ина КАК, и на съдийската комисия по натовареността.

В края на миналата година съдийската колегия отхвърли на този етап и искането на председателя на първоинстанционния спецсъд Георги Ушев за нови 15 съдийски щата заради прехвърлянето на делата за „високата корупция“ там. ВСС поиска справки за очаквания брой на нови дела и обяви, че без подобни разчети няма как да се поризнесе.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.