Последни новини
Home / Законът / Спецапелативният съд върна Марин Рачев на кметския стол в  Септември

Спецапелативният съд върна Марин Рачев на кметския стол в  Септември

Defakto.bg

Седмица след като спец наказателният съд отстрани кмета на Септември Марин Рачев от кметския стол, Апелативният спец наказателен съд го върна на него.

Мотивите са повече от говорящи – договорите, за които той е разследван и обвинен от прокуратурата за умишлена безстопанственост и неизгодна сделка,  не са сключвани от него, а от  заместник-кмета на общината. Самият Рачев не бил извършвал  извършвал нито стотинка плащания.  Не била назначена и  нито една експертиза, която да доказва обвинението.  А Рачев по  никакъв начин не е установено да е пречил на  прокуратурата при събирането на доказателства.

Според магистратите, не може основно право, каквото е правото на труд, да се ограничава въз основа на само на голословни твърдения. Съдът  е взел предвид и молбата за отпуск, която Рачев е подал, малко преди 24-часовото си задържане по обвинение в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка.  Така съдът обобщава, че  няма доказателства за извода, че  кметът Рачев може да влияе на разследването чрез служебното си положение. Няма и доказателства, че може да се укрият документи.

След като чу решението, Марин Рачев потвърди, че до 1 април няма намерение да влиза в сградата на община Септември и декларира, че няма да пречи на разследването.

Засега  първата мощна акция на новата анти корупционна комисия изглежда безславна –  представителите й се кълняха в изрядност, а прокуратурата бе категорична,че  Рачев е сключвал договори със себе си , защото фирмите, получавали поръчките от общината, се управляват от негови роднини, бивши съдружници или приятели и затова ще отговаря.  Макар, че адвокатът му Васил Василев не пестеше „опровержения“ -Марин Рачев не е човекът, който е подписал договорите,  обвинението не се впечатли.  Защитата обясни също, че това е възложено на зам.-кмет, а Рачев не е извършил и разпореждането за плащане“.

Преди ден друг състав на спецсъда намали паричната гаранция на обвиняемия от 250 хил. на 130 хил. лева.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.