Последни новини
Home / Законът / Двама кандидати за „вечни началници“ влязоха в надпревари за трети шефски мандат

Двама кандидати за „вечни началници“ влязоха в надпревари за трети шефски мандат

Defakto.bg

Двама кандидати за трети (поред) ръководен мандат в прокуратурата бяха допуснати до участие в съответните конкурси. Стана с единодушни решения на прокурорската колегия на ВСС, след тълкуването на Конституционния съд за „вечните началници“ в темида.

Така окръжният прокурор на Варна два мандата Владимир Чавдаров влиза в надпревата за апелативен прокурор на града. В края на годината колегията обяви кандидатурата му за недопустима, тази година КС по питане на Сотир Цацаров обяви, че конституционната забрана е за повече от два мандата само в един и същи орган на съдебната власт.

Сега на Чавдаров трябва да бъде направена извънредна атестация, за да участва в конкурса за апелативен прокурор на Варна. Конкуренти ще са му двама обвинители от тази прокуратура – и.ф. ръководителят Вилен Мичев и Стефка Якимова, наградена за отлична работа по делото „Килърите“. А съдебният закон предвижда, че претендент от по-ниско ниво може да бъде избран за шеф на по-горен съд или прокуратура само „по изключение“.

Другият кандидат, който бе допуснат до конкурс за шеф, е Петър Петров, в момента втори мандат районен прокурор на Дулово, който кандидатства за районен прокуро на Силистра (според тълкуването на КС проблеми няма).

„За сведение“ прие прокурорската колегия две окончателни решения на Върховния административен съд. С едното се отменя свалянето на Светлозар Костов от ръководния пост начело на спецпрокуратурата. Междувременно излезе и друго окончателно решетние на ВАС – за отмяна на уволнението на Костов като магистрат. Това решение обаче не беше в дневния ред на колегията днес. Така или иначе, въпросът със Светлозар Костов все някога трябва да бъде решен – ако той не поиска да се върне в прокуратурата, ще я напусне с 20 заплати обезщетение.

Другото решение на ВАС е за бившия районен прокурор на Мария Дамянова – нейната жалба срещу махането й от ръководния пост е потвърдено.

Отличие

С личен златен почетен знак прокурорската колегия награждава Михаил Генов от националното следствие, който се пенсионира. Отличието е за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.