Последни новини
Home / Законът / Правителството смята, че върховни съдии трябва да решават делата му и на първа, и на втора инстанция

Правителството смята, че върховни съдии трябва да решават делата му и на първа, и на втора инстанция

Defakto.bg

По силата на прякото действие на чл. 125, ал.2 от Конституцията,  единствено компетентният съд да решава по същество спорове за законност на актовете на МС и на министрите , като първа и втора инстанция (в рамките на предвидената  двуинстанционност на административното правосъдие),  е Върховният административен съд.  Това е становището на кабинета „Борисов – 3”,  одобрено и  изпратено  в Конституционния съд  по тълкувателно дело №13.

Делото в КС  бе образувано по искане на Пленума на ВАС за тълкуване на чл. 125, ал. 2 от Конституцията –  дали разпоредбата задължава ВАС да се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите като първа инстанция.

Изразеното становище на правителството е обратно на  позицията на върховните съдии във ВАС.

На 29 декември м.г. Пленумът на ВАС  заяви,  че  Съдът не трябва да е  първа инстанция по жалбите срещу актове на МС и на министри и сезира  Конституционния съд с искане за тълкуване на чл. 125, ал.2 . Без да дава ясен отговор, той гласи: „Върховният административен съд се произнася по споровете за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закон„.

По спорния въпрос до момента са оформени две становища.

  1. Според едното Конституцията задължава ВАС да е и първа инстанция по делата срещу актовете на кабинета и министрите. По този въпрос има и решение на КС от 1998 г., което обяви за противоконституционна норма от закона за реституцията, предвиждала на първа инстанция мълчаливите откази на министрите да се обжалват пред окръжен съд.
  2. Според второто становище ВАС може да е само касационна инстанция по делата срещу подобни актове (на МС и на министрите), като се цитират други две решения на КС – едното отново от 1998 г., другото от 2005 г., в които е казано, че Конституцията не урежда инстанционността на производствата, но затова пък безпрекословно ВКС и ВАС осъществяват върховен съдебен надзор върху актовете на съответните съдилища.

Именно в подкрепа на второто становището е и позицията на  пленума на ВАС –  че трябва да са само касационна инстанция по делата срещу актовете на правителство и на министри.

„Актовете на Министерския съвет и министрите са включени в разпоредбата на чл. 125, ал. 2 от Конституцията на Република България, с цел да се гарантира, че актовете на най-висшите органи на изпълнителната власт задължително ще подлежат на съдебен контрол, тъй като липсата на подобна разпоредба би означавало, че със специален закон тези актове могат да бъдат изцяло изключени от приложното поле на чл. 120, ал. 2 от Конституцията на Република България, което от своя страна би довело до нарушаване на принципа за всеобхватен съдебен контрол над административните актове, прогласен от Конституцията на Република България“, пишат върховните съдии до КС.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.