Последни новини
Home / Законът / След сигнал на Корнелия Нинова, Сотир Цацаров установи: Шуменската прокуратура не е изпълнявала поръчка срещу БСП

След сигнал на Корнелия Нинова, Сотир Цацаров установи: Шуменската прокуратура не е изпълнявала поръчка срещу БСП

Defakto.bg

МВР по своя инициатива проявило интерес към партийния живот

Районната прокуратура в Шумен стриктно е спазила закона, образувайки преписка срещу член на БСП за документно престъпление и не е надхвърлила своите правомощия. За това пък от областната дирекция на МВР по своя инициатива са събирали информация за партийния живот, „неотносима към предмета на възложената проверка“, която „по никакъв начин“ не е искана от наблюдаващия прокурор.

Това съобщиха от пресцентъра на ПРБ след приключването на проверка, възложена от Сотир Цацаров.

Повод е официално изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. В началото на февруари тя попита главния прокурор на какво основание РП-Шумен проявява сериозна заинтересованост към партийния живот и изисква материали за присъстващите на делегатски събрания на БСП и за членове на общинските съвети на левицата. Това се е завъртяло след уволнение на служител в местната комисия за конфликт на интереси, понеже бил партиен член, което не е забранено от закона.

Ето съобщението на прокуратурата:

Във връзка с изявление на председателя на БСП – г-жа Корнелия Нинова от 08.02.2018г.  на брифинг в Народното събрание и отправено искане /сигнал/ за проверка на работата на Районна прокуратура – Шумен по повод предприети действия по сигнал срещу член на БСП, главният прокурор разпореди извършване на проверка.

Резултатите от проверката са:

  • Действията на Районна прокуратура- Шумен по образуване на преписката, разпределението й и разпореждането за възлагане на проверка, с оглед данни за престъпление по чл. 313 НК, са в съответствие с функционалните задължения на прокурорите и са извършени при спазване изискванията на чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт.
  • Значителна част от информацията, изискана с писмото на директора на ОДМВР – Шумен рег. № 372000-1541/23.01.2018г. от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП, гр. София,  излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от РП – Шумен и необходимите документи за изясняване на наличието на данни за престъпление по чл. 313 НК. Събирането на тази информация, освен че е неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР – Шумен.

Главният прокурор изпрати копия от изготвения доклад от проверката на подателя на сигнала и на министъра на вътрешните работи.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.