Последни новини
Home / Законът / ЦИК предлага:  Да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване

ЦИК предлага:  Да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване

Defakto.bg

Да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване, предлага Централната избирателна комисия. Препоръката към депутатите идва след проведени шест симулации на такъв вот, съобщи БНР.

Eлектронното гласуване трябваше да бъде въведено на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Според ЦИК  това гласуване е бързо и удобно за избирателите – минимизират се рисковете от недействителност на гласа, но в същото време се изискват специфични компютърни умения заради допълнителните стъпки, свързани с гарантиране на сигурността.  Но рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиените бюлетини.

Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното има възможност той да не е сам или друг да гласува вместо него. Освен това, ако се даде и тази възможност за гласуване, ще се оскъпи изборният процес, а отчитането на резултатите ще бъде чувствително забавено.

ЦИК се безпокои и от хакерски атаки върху бази данни и от регистрираните напоследък атаки върху криптографски алгоритми на сим-картите. Не са  изключени и  пробиви в сигурността, което  може да доведе до касиране на избори.

Освен това у нас няма надеждни методи за идентификация. С електронен подпис разполагат малко българи, а тези от чужбина ще трябва да се върнат в България и на място да се снабдят с такъв, което ще ги натовари финансово.

„Аз продължавам да съм привърженик на  интернет гласуването, на този етап обаче нещата не се развиват благоприятно“, заяви пред  bTV проф. Михаил Константинов. Даде и примери с високотехнологични държави, които под една или друга форма се отказват от електронния вот.  Посочи   Федерална република Германия, която се отказа и от интернет гласуването, и от гласуването с машини.  Франция, Нидерландия, САЩ и др. също се отказват от електронното гласуване, добави Константинов.Това показва, че парламентът трябва да преосмисли на този етап  позицията си по въпроса, смята професорът.

 

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.