Последни новини
Home / Законът / Борисов замразява ратификацията на Истанбулската конвенция до пълен консенсус в обществото

Борисов замразява ратификацията на Истанбулската конвенция до пълен консенсус в обществото

Defakto.bg

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че ГЕРБ няма да настоява Истанбулската конвенция да бъде одобрена от парламента. Щом хората са уплашени, махаме конвенцията, връщаме дебата отначало, каза той пред Би Ти Ви: Ние Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има абсолютен консенсус в българското общество.

Това стана ясно от изявлението на   премиера Бойко Борисов пред bTV. Той не е  сърдит на Обединените патриоти, че  не подкрепят Конвенцията.

Аз никога не съм правил на инат. Затова толкова пъти хората ме избират. Винаги съм се съобразявал с всеки глас, с всяко мнение. Конвенцията е приета от 47 държави. Ние тук поставяме под въпрос дали въобще да участваме в Европейския съвет, в ЕС“, отбеляза той.

Според него референдум за гей-браковете няма смисъл: „Българинът е консервативен, отговорът ще бъде не“, а и това е казус, решен в Конституцията. И се възмути, че противниците на Конвенцията се възползват от страховете на хората.

Според Борисов можело да се приемат само „хубавите текстове“ на Конвенцията, като игнорира забележката на водещия  Хекимян,  че тя може да бъде приета само в нейната цялост.

Тази сутрин пред Нова тв началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова коментира, че  отстъпването от ратификацията на  Истанбулската конвенция е за да се стигне до „процедури, които да доведат до съгласие и общо разбиране по същността” на въпросния документ. Според нея, “ в процедурата на разбирането изгубихме смисъла на изключително важна тема за цялото ни общество”.

Тя подчерта, че 47 държави – „европейски, съвременни и развити” са ратифицирали конвенцията и „България има всички основания”, да се присъедини към тях. Според нея българското общество е било подведено от „грешна интерпретация на някои елементи” от текста на конвенцията.

„Не оценихме, че могат да се допуснат спекулации, с които след това да се борим”, заяви тя.  Тя смята, че е необходимо време, за да се обясни какво предлага конвенцията.

Никой от управляващите обаче не дава отговор   защо ратификацията беше предложена преди общественото обсъждане на проблема, след като правилата на законотворчество задължават вносителите а внасят в парламента документи, които са придружени от  предварителна оценка на риска.

Снощи премиерът Борисов повдигна завесата пред друг конфликтен въпрос – Той съобщи, знае кой е собственикът на „Юлен“ АД: Всички знаем, независимо, че го крием. За Цеко Минев става въпрос. Омразата между Цеко Минев и зелените поражда всичко това сега. Те казавт – окей сме за втори лифт, ама на този не му вярваме. Аз затова казвам министърът да вземе мерки и да разсекрети собственика. Макар на „Кока-кола“ да не разсекретяват собственика. Според мен собственикът трябва да излезе, да се разкрие, да сложи картите на масата.“

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.