Последни новини
Home / Законът / Лидер с чисто име ли сте, за да управлявате СГС? (Въпроси към двамата претенденти за съда)

Лидер с чисто име ли сте, за да управлявате СГС? (Въпроси към двамата претенденти за съда)

Defakto.bg

Датата за избора на нов председател на Софийския градски съд – 20 февруари наближава, напрежението около вота се сгъстява, въпросите зачестяват.

Както е известно, претендентите са двама, и двамата са от СГС – бившият председател Светлин Михайлов (с мандат 2004-2009 г.) и Евгени Георгиев (който бе зам.-председател при временното управление на Владимир Йорданов).

След като на 12 февруари мнозинството в Общото събрание на съда изрази предпочитание към Евгени Георгиев (44 гласа „за“) срещу по-ниска подкрепа за Светлин Михайлов (25 гласа „за“), в процеса се включват и неправителствени организации със свои въпроси към претендентите.

Законът дава такава възможност, като разпорежда питанията да се огласяват публично, както и отговорите на тях – най-често това става при изслушването на кандидатите от ВСС.

От опцията да питат са се възползвали Българският институт за правни инициативи (БИПИ) и фондация „Антикорупционен фонд“. Въпросите са любопитни, а, като се има предвид, че предстои избор на председател на едно от най-големите съдилища у нас с конфликтни дела, палитрата на интереса към тях е голяма.

Питанията на БИПИ

Задава ги директорът на института Биляна Гяурова-Вегертседер.

Няколко въпроса са и към двамата кандидати:

 • Смятате ли, че със законовите изменения от 2017 г., с които се прехвърля подсъдността на т.нар дела за корупция по високите етажи на властта от СГС на СПС ще се постигне качествена борба с корупцията?
 • Как гледате на възможността да се търси обратна връзка от потребителите на съдебни услуги в СГС с цел подобряване на качеството на работата на магистрати и съдебни служители?
 • Бихте ли определили себе си като личност, която притежава достатъчно лидерски качества и характер, за да управлява едно от най-големите и важни съдилища в страната?
 • Никога досега авторитетът на съдебната власт не е бил на толкова критично ниско ниво. Затова немалка роля изигра и СГС – едно от лицата на съдебната власт в страната. Ако бъдете избран за негов ръководител, какви мерки ще предприемете, за да очистите името на съда и да го предпазите от бъдещи скандали?

Към Светлин Михайлов:

 • Първият ви мандат начело на СГС беше белязан от множество скандали, по които имаше и международни реакции (делото „Мавродийски“, регистрацията на Мюфтийството, ползването на конфискуван от митниците джип). Как смятате, че тази част от биографията ви допринася за повишаването на доверието не само в СГС, но и в съдебната власт като цяло?

Към Евгени Георгиев:

 • Във вашата концепция наблягате на добрата комуникация между съдиите като предлагате създаването на работни групи и комисии извън общото събрание. В тази връзка как виждате взаимодействието между ОС и предлаганите от вас групи и комисии?

Питанията на „Антикорупционен фонд“

Те са подписани от представляващата фондация Мирослава Петрова и са поотделно към всеки от кандидатите.

А в придружителното писмо до ВСС от фондацията обясняват, че поставят въпросите на базата на имуществените декларации на двамата претенденти и свои насрещни проверки, включително в имотния регистър.

Обобщават информацията за Светлин Михайлов така: Декларирани са парични сметки на обща стойност 1 059 610 лева, два леки автомобила на обща стойност 56 600 лева, шест недвижими жилищни имота, два гаража и две ниви, продадени през предходната година един апартамент и един гараж. От проверка в имотния регистър се установява, че от 1999 г. е извършил множество сделки с недвижими имоти, такива осъществяват и родителите му, като някои от имотите придобиват от сина си, прехвърлят му други или му даряват получените от продажбата парични средства

Въпросите към Светлин Михайлов:

 • Чрез реализирания деклариран финансов ресурс от около 1 милион лева, придобит в резултат на множество покупно-продажни сделки от кандидата и неговите родители прикрива ли се дейност, свързана с незаконен произход на средства?
 • Ако отговорът е отрицателен, прикрива ли се търговска дейност?
 • Голяма част от сделките са осъществени по време на мандата на Светлин Михайлов като председател на СГС. Има ли връзка между заеманата длъжност и движението на сделките, по всяка от които реализира печалба в този период?
 • В съдържанието на сделките, оформени с нотариални актове, с които Светлин Михайлов е придобивал недвижимите имоти от 1999 г. насам декларирани ли са действителните им цени?
 • Какъв е интересът на един съдия да извършва множество имотни сделки при очевидна липса на жилищна или друга нужда?
 • Каква е клаузата при дарителските сделки на недвижими имоти между Светлин Михайлов и неговите родители при очевидна липса на жилищна, финансова и изобщо материална нужда?
 • Извършвани ли са били привидни дарителски сделки между Светлин Михайлов и неговите родители и коя е била прикритата сделка? Какви са били действителните отношения и намерения между страните?

За Евгени Георгиев обобщената информация е: Декларирани са един апартамент и две дворни места в СИО, средства в размер на 3 500 лева в банка, общо седем покупки на акции, извършени от Евгени Георгиев и съпругата му. Както и други пет недвижими имота, за които не става ясна каква е частта на Евгени Георгиев, деклариран е един автомобил на стойност 5 800 лв. в СИО и друг за 8 000 лв., за който не става ясно каква част се притежава от Евгени Георгиев, три договора за кредита общо за 196 000 лева, два договора за ипотека в полза на банка на обща стойност 215 000 лева, разходи за обучение общо за 245 000 лева.

Въпросът към Евгени Георгиев:

 • Каква е частта от собствеността на Евгени Георгиев в имуществото, за което не е посочена такава в декларацията за имотното състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото?

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.