Последни новини
Home / Законът / Лидер с чисто име ли сте, за да управлявате СГС? (Въпроси към двамата претенденти за съда)

Лидер с чисто име ли сте, за да управлявате СГС? (Въпроси към двамата претенденти за съда)

Defakto.bg

Датата за избора на нов председател на Софийския градски съд – 20 февруари наближава, напрежението около вота се сгъстява, въпросите зачестяват.

Както е известно, претендентите са двама, и двамата са от СГС – бившият председател Светлин Михайлов (с мандат 2004-2009 г.) и Евгени Георгиев (който бе зам.-председател при временното управление на Владимир Йорданов).

След като на 12 февруари мнозинството в Общото събрание на съда изрази предпочитание към Евгени Георгиев (44 гласа “за”) срещу по-ниска подкрепа за Светлин Михайлов (25 гласа “за”), в процеса се включват и неправителствени организации със свои въпроси към претендентите.

Законът дава такава възможност, като разпорежда питанията да се огласяват публично, както и отговорите на тях – най-често това става при изслушването на кандидатите от ВСС.

От опцията да питат са се възползвали Българският институт за правни инициативи (БИПИ) и фондация “Антикорупционен фонд”. Въпросите са любопитни, а, като се има предвид, че предстои избор на председател на едно от най-големите съдилища у нас с конфликтни дела, палитрата на интереса към тях е голяма.

Питанията на БИПИ

Задава ги директорът на института Биляна Гяурова-Вегертседер.

Няколко въпроса са и към двамата кандидати:

 • Смятате ли, че със законовите изменения от 2017 г., с които се прехвърля подсъдността на т.нар дела за корупция по високите етажи на властта от СГС на СПС ще се постигне качествена борба с корупцията?
 • Как гледате на възможността да се търси обратна връзка от потребителите на съдебни услуги в СГС с цел подобряване на качеството на работата на магистрати и съдебни служители?
 • Бихте ли определили себе си като личност, която притежава достатъчно лидерски качества и характер, за да управлява едно от най-големите и важни съдилища в страната?
 • Никога досега авторитетът на съдебната власт не е бил на толкова критично ниско ниво. Затова немалка роля изигра и СГС – едно от лицата на съдебната власт в страната. Ако бъдете избран за негов ръководител, какви мерки ще предприемете, за да очистите името на съда и да го предпазите от бъдещи скандали?

Към Светлин Михайлов:

 • Първият ви мандат начело на СГС беше белязан от множество скандали, по които имаше и международни реакции (делото “Мавродийски”, регистрацията на Мюфтийството, ползването на конфискуван от митниците джип). Как смятате, че тази част от биографията ви допринася за повишаването на доверието не само в СГС, но и в съдебната власт като цяло?

Към Евгени Георгиев:

 • Във вашата концепция наблягате на добрата комуникация между съдиите като предлагате създаването на работни групи и комисии извън общото събрание. В тази връзка как виждате взаимодействието между ОС и предлаганите от вас групи и комисии?

Питанията на “Антикорупционен фонд”

Те са подписани от представляващата фондация Мирослава Петрова и са поотделно към всеки от кандидатите.

А в придружителното писмо до ВСС от фондацията обясняват, че поставят въпросите на базата на имуществените декларации на двамата претенденти и свои насрещни проверки, включително в имотния регистър.

Обобщават информацията за Светлин Михайлов така: Декларирани са парични сметки на обща стойност 1 059 610 лева, два леки автомобила на обща стойност 56 600 лева, шест недвижими жилищни имота, два гаража и две ниви, продадени през предходната година един апартамент и един гараж. От проверка в имотния регистър се установява, че от 1999 г. е извършил множество сделки с недвижими имоти, такива осъществяват и родителите му, като някои от имотите придобиват от сина си, прехвърлят му други или му даряват получените от продажбата парични средства

Въпросите към Светлин Михайлов:

 • Чрез реализирания деклариран финансов ресурс от около 1 милион лева, придобит в резултат на множество покупно-продажни сделки от кандидата и неговите родители прикрива ли се дейност, свързана с незаконен произход на средства?
 • Ако отговорът е отрицателен, прикрива ли се търговска дейност?
 • Голяма част от сделките са осъществени по време на мандата на Светлин Михайлов като председател на СГС. Има ли връзка между заеманата длъжност и движението на сделките, по всяка от които реализира печалба в този период?
 • В съдържанието на сделките, оформени с нотариални актове, с които Светлин Михайлов е придобивал недвижимите имоти от 1999 г. насам декларирани ли са действителните им цени?
 • Какъв е интересът на един съдия да извършва множество имотни сделки при очевидна липса на жилищна или друга нужда?
 • Каква е клаузата при дарителските сделки на недвижими имоти между Светлин Михайлов и неговите родители при очевидна липса на жилищна, финансова и изобщо материална нужда?
 • Извършвани ли са били привидни дарителски сделки между Светлин Михайлов и неговите родители и коя е била прикритата сделка? Какви са били действителните отношения и намерения между страните?

За Евгени Георгиев обобщената информация е: Декларирани са един апартамент и две дворни места в СИО, средства в размер на 3 500 лева в банка, общо седем покупки на акции, извършени от Евгени Георгиев и съпругата му. Както и други пет недвижими имота, за които не става ясна каква е частта на Евгени Георгиев, деклариран е един автомобил на стойност 5 800 лв. в СИО и друг за 8 000 лв., за който не става ясно каква част се притежава от Евгени Георгиев, три договора за кредита общо за 196 000 лева, два договора за ипотека в полза на банка на обща стойност 215 000 лева, разходи за обучение общо за 245 000 лева.

Въпросът към Евгени Георгиев:

 • Каква е частта от собствеността на Евгени Георгиев в имуществото, за което не е посочена такава в декларацията за имотното състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото?

 

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.