Последни новини
Home / Законът / Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев срещу поголовното застрояване край морето

Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев срещу поголовното застрояване край морето

Defakto.bg

Със 124 „за“, 73 „против“ и 6 „въздържали се“ мнозинството в парламента отхвърли шестото поред вето на президента Румен Радев. На 2 февруари той спря промените в Закона за посадъчния материал, с които се изменя и Законът за опазване на земеделските земи. Към това го бяха призовали и природозащитници с предупреждението, че се дава зелена светлина за застрояването на ниви край морето и окончателното бетониране на Черноморието.

В мотивите си за ветото президентът обяви, че новите правила са в разрез с конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират, че застрояването на обработваемите земи ще е само по изключение и доказана необходимост.

За преодоляване на ветото се искаше подкрепата на минимум 121 депутати – повече от половината от всички.

За промените в закона повторно гласуваха ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля“, ветото бе подкрепено само от БСП и ДПС. Сега законът отново ще бъде изпратен на президента за обнародване в „Държавен вестник“, в 7-дневен срок.

От БСП обявиха, че законодателните промени е трябвало да намалят административната тежест, а вместо това са отворили път за пълно застрояване край морето. От ДПС изтъкнаха, че мотивите на президента изцяло съвпадат с тяхното разбиране. А от патриотите обвиниха, че ветото разделяло гражданите на собственици и псевдозелени.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Един коментар

  1. Дефакто никой от изказващите се от БСП не е коментирал „…..отворили път за пълно застрояване край морето….“.
    Деюре заинтересовани страни към разглежданите промени са едиствено собственици на имоти и Парламента. Останалите, дори и Президента са само ,,агитки на футболни отбори“- резултатът зависи от футболистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.