Последни новини
Home / Законът / Съдийски шефове, районни съдии и бивши кадровици са кандидати за ВКС

Съдийски шефове, районни съдии и бивши кадровици са кандидати за ВКС

Defakto.bg

Известни ръководители на съдилища, бивши кадровици, както и районни съдии са подали документи в обявения конкурс за ВКС. Това става ясно от списъците, публикувани на страницата на Висшия съдебен съвет. А, според наблюдатели, скоро не се е случвало районни съдии да се борят за повишение директно във върховен съд.

Конкурсите бяха обявени в началото на тази година, те са за 3 свободни длъжности в Гражданската колегия на Върховния касационен съд и 4 длъжности в Наказателната колегия. За първи път ще се тестват новите конкурсни правила за съдебния закон, според които кандидатите за върховни съдии вече ще се оценяват само по документи – на базата на техни актове и атестацията им. Преди се провеждаше събеседване по актовете.

Кой кандидатства за Гражданската колегия?

За трите обявени места там документи са подали 34 кандидати.

Любопитното е, че трима от тях са от районни съдилища – СРС, Благоевград, Варна. И само един кандидат е от апелативно ниво – Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд.

Останалите, съответно, са от окръжно ниво.

Десислава Попколева

Вниманието привличат няколко имена. Сред кандидатите за Гражданската колегия на ВКС е Десислава Попколева, която в момента временно оглавява Софийския градски съд. В списъка са също доскорошният председател на Софийския окръжен съд Филип Владимиров, както и зам.-председателят на този съд Емилия Донкова.

Само един от кандидатите не е допуснат до конкурса – Милка Итова, до миналия октомври член на ВСС. Причината е формална – според конкурсната комисия тя не отговаря на законовото изискване да е прослужила поне 3 години на заеманата в момента длъжност (чл. 191 от Закона за съдебната власт). Обяснено е, че считано от 3 октомври м.г. Милка Итова е възстановена на длъжност съдия в Административен съд – София-област и към момента на обявяването на конкурса за ВКС е прослужила там 3 месеца и 1 ден. Факт е, че преди това кандидадът има 9 години в окръжен съд (СГС), но в случая законът не позволява приравняване на длъжностите, смята комисията.

Кой кандидатства за Наказателната колегия?

За четирите длъжности там претендентите са 29.

И тук има трима кандидати от районни съдилища – Плевен, Ихтиман, Сливница.

Трима от претендентите са от апелативния спецсъд, а двама – от военното правосъдие.

Деница Вълкова

А известните имена са доста. За наказателен съдия във ВКС кандидатства Деница Вълкова, председател на апелативния съд в Бургас, бивш зам.-министър на правосъдието. Сред претедентите е и Даниела Росенова, която изкара един мандат начело на апелативния спецсъд, не бе избрана за втори, а в момента е и.ф. председател. Документи е подала и Елена Каракашева, зам.-шеф на Софийския апелативен съд.

Известните имена от СГС са Вера Чочкова (която бе и кандидат за главен инспектор), Димитрина Ангелова (отговаряше за разрешителните за СРС при Калоян Топалов).

В този списък също има бивш кадровик – Камен Иванов от предния ВСС, в момента съдия от Софийския апелативен съд. Неговата кандидатура е допусната – за разлика от колегата си Милка Итова, след мандата в съдебния съвет Иванов бе възстановен на заеманата преди това от него длъжност в САС и има прослужени повече от 3 години на нея.

При тегленето на жребия за конкурсната комисия, която ще оценява кандидатите за Наказателната колегия, във ВСС имаше дебат. Той бе предизвикан от факта, че в комисията влиза Иванка Шкодрова от Окръжен съд-Перник, като представител на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК). А кадровиците умуваха по въпроса дали е допустимо съдия от по-ниско ниво да оценява кандидатите за върховен съд, но, в крайна сметка, установиха, че законът не е поставил ограничения за представителите на КАК.

При определянето на конкурсната комисия за Гражданската колегия подобни двоумения нямаше – като представител на КАК в нея жребият посочи Мариана Костова от Върховния касационен съд.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.