Последни новини
Home / Законът / В последния ден, двама кандидати за шеф на новата „Антикорупция“

В последния ден, двама кандидати за шеф на новата „Антикорупция“

Defakto.bg

Срокът за номиниране на кандидати на новата мегакомисия, прочула се като „Антикорупция“, изтича днес. А претендентите – дотук – са двама. И вероятно толкова ще си и останат.

Единият – досегашният председател на КОНПИ Пламен Георгиев, е издигнат от 22 депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти, в подписката се четат имената на Красимир Велчев, шефа на правната комисия Данаил Кирилов, Менда Стоянова (ГЕРБ), параф е сложил и зам.-шефът на групата на патриотите Искрен Веселинов и други.

Другият претендент – бившият и.ф. шеф на Комисията за конфликт на интереси Николай Николов, е номиниран от 9 депутати от БСП, сред които Драгомир Стойнев, Крум Зарков, Весела Лечева, Валери Жаблянов.

Избраният ще има 6-годишен мандат и ще оглави мегаструктурата, която извършва имотни проверки на властта и още куп други длъжностни лица, в ръцете й са гражданската конфискация, ползване на спецразузнавателни средства, оперативно-издирвателна дейност. Председателят е и този, по чието предложение се избират останалите четирима членове на комисията.

Пламен Георгиев

Като победител отсега се сочи излъченият от управляващите Пламен Георгиев, отдавна спряган като бъдещ шеф на новата „Антикорупция“, официално именувана Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Още повече, че той участваше в заседанията на правната комисия по новия антикорупционен закон и активно го подкрепяше. Пък и правилата за избор на председателя, гласувани от Народното събрание, предвидиха за него да е достатъчно мнозинството от гласовете на присъстващите депутати.

В мотивите за номинирането на Георгиев е посочено, че е бил следовател, прокурор, зам.-шеф на спецпрокуратурата, зам.-министър на правосъдието, а от 2013 г. е оглавил КОНПИ (мандатът му там изтичаше тази година). Като с работата си „успява да повиши престижа на заеманата от него длъжност и авторитета на Комисията, което е установено не само от резултатите видими за обществото, но и от положителните оценки, дадени от Европейската комисия и други международни партньори“. За скандалите около проверката на Иво Пропиев, покрай която приватизацията на „Каолин“ бе обявена от председателя на КОНПИ за незаконна, няма и дума.

Николай Николов

Другият кандидат Николай Николов също е известен – той беше член на комисията по Закона „Петканов“, после на тази за Конфликт на интереси, която в крайна сметка оглави през 2013 г., макар и като и.ф. Николов е познат най-вече с трудовете си, посветени на гражданската конфискация и на конфликта на интереси, той е доктор по право.

В мотивите за неговото издигане е казано, че кариерата на Николай Николов се е развивала последователно и логично, „нравствените му качества никога не са поставяни под съмнение нито от неговите колеги, нито от наблюдатели, въпреки заеманите високи постове в чувствителни институции, името му никога не е замесвано в скандали и съмнения от какъвто и да е характер“.

След изтичането на срока за номинации, кандидатите ще бъдат проверени от комисията по досиетата, трябва да представят свои концепции за бъдещата си работа, после ще бъдат изслушани публично първо от парламентарната комисия за конфликт на интереси, после и в пленарна зала.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.