Последни новини
Home / Законът / “Домашен арест” за ген. Кирчо Киров след прокурорски протест

“Домашен арест” за ген. Кирчо Киров след прокурорски протест

Defakto.bg

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров вече е под “домашен арест”. Вестта разпространи прокурорската пресслужба, а решението е на военноапелативния съд. Делата срещу ген.Киров, пък, както знаем са секретни – до едно.

Макар че срещу него се водят три дела и то не от вчера (две за длъжностното присвояване на средства на Националната разузнавателна служба, които не били отишли за разузнавателни нужди, и едно за огласяване на секретна информация) и въпреки че по едно от тях на две инстанции бе четена тежка присъда от 10 г. затвор, досега Кирчо Киров бе на свобода срещу гаранция и не е правил опити да се укрива.

Новата му мярка за неотклонение “домашен арест” обаче е поискана от военната прокуратура след като в края на януари столичният военен съд отсъди 15 г. затвор за ген.Киров по второто му дело за присвояване. Първата инстанция остави досегашната мярка – парична гаранция. Но прокуратурата протестира.

Днес оттам ни съобщават:

“Военно-апелативният съд уважи протеста на военните прокурори и постанови нова, по-тежка мярка за неотклонение за бившия директор на Националната разузнавателна служба –генерал-лейтенант Кирчо Киров.

Припомняме, че на 22.01.2018 г. Софийски военен съд наложи на Кирчо Киров наказание петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество за че от 2007г.  до 2011г. като  директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник отдел е  присвоил  от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на  повече от пет милиона и сто хиляди лв., като случаят е особено тежък.

Поради тежестта на извършеното престъпление и размера на наложеното наказание, със свое определение военно-апелативните съдии са преценили, че съществува опасност подсъдимият да се укрие и измениха мярката за неотклонение на генерал Киров от „парична гаранция“ на „домашен арест“ .

По третото дело – за издаване на държавна тайна, задето в тв интервю бил разказал без подробности за връщането на осъден на смърт в Иран българин у нас, ген.Киров получи условно наказание от СГС, а след протичането на присъдата го оставиха без мярка за неотклонение.

Самият бивш шеф на разузнаването не спира да заявява, че е невинен. И обяснява роящите се дела като акт на отмъщение към него от сегашното ръководство на НРС, а в скорострелната присъда от януари видя “показно” за старта на европредседателството.

About De Fakto

Проверете също

След първия доклад за върховенството на закона, кадровиците отчитат пред Брюксел нови декларации за “членства” и правила за премиите

Днес решиха да допишат като постижения ЕИСС, моделите за съдебната карта, освобождаването от държавни такси …

Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура за т. нар. “златни паспорти” (допълнена)

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.