Последни новини
Home / Законът / “Домашен арест” за ген. Кирчо Киров след прокурорски протест

“Домашен арест” за ген. Кирчо Киров след прокурорски протест

Defakto.bg

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров вече е под “домашен арест”. Вестта разпространи прокурорската пресслужба, а решението е на военноапелативния съд. Делата срещу ген.Киров, пък, както знаем са секретни – до едно.

Макар че срещу него се водят три дела и то не от вчера (две за длъжностното присвояване на средства на Националната разузнавателна служба, които не били отишли за разузнавателни нужди, и едно за огласяване на секретна информация) и въпреки че по едно от тях на две инстанции бе четена тежка присъда от 10 г. затвор, досега Кирчо Киров бе на свобода срещу гаранция и не е правил опити да се укрива.

Новата му мярка за неотклонение “домашен арест” обаче е поискана от военната прокуратура след като в края на януари столичният военен съд отсъди 15 г. затвор за ген.Киров по второто му дело за присвояване. Първата инстанция остави досегашната мярка – парична гаранция. Но прокуратурата протестира.

Днес оттам ни съобщават:

“Военно-апелативният съд уважи протеста на военните прокурори и постанови нова, по-тежка мярка за неотклонение за бившия директор на Националната разузнавателна служба –генерал-лейтенант Кирчо Киров.

Припомняме, че на 22.01.2018 г. Софийски военен съд наложи на Кирчо Киров наказание петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество за че от 2007г.  до 2011г. като  директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник отдел е  присвоил  от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на  повече от пет милиона и сто хиляди лв., като случаят е особено тежък.

Поради тежестта на извършеното престъпление и размера на наложеното наказание, със свое определение военно-апелативните съдии са преценили, че съществува опасност подсъдимият да се укрие и измениха мярката за неотклонение на генерал Киров от „парична гаранция“ на „домашен арест“ .

По третото дело – за издаване на държавна тайна, задето в тв интервю бил разказал без подробности за връщането на осъден на смърт в Иран българин у нас, ген.Киров получи условно наказание от СГС, а след протичането на присъдата го оставиха без мярка за неотклонение.

Самият бивш шеф на разузнаването не спира да заявява, че е невинен. И обяснява роящите се дела като акт на отмъщение към него от сегашното ръководство на НРС, а в скорострелната присъда от януари видя “показно” за старта на европредседателството.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.