Последни новини
Home / Законът / Искат гражданска конфискация за милиони от „Килърите“

Искат гражданска конфискация за милиони от „Килърите“

Defakto.bg

Искове за гражданска конфискация за милиони са внесени срещу осъдените като членове на групата за мокри поръчки „Килърите“.

Днес във Великотърновския окръжен съд е внесено мотивирано искане срещу Георги Вълев с цена на иска 3 611 170 лв. То, както и останалите са по реда на стария закон за отнемане на пресстъпно имущество (известен като Закона „Петканов“), тъй като става думи за заварени производства.

От Вълев се претендира отнемането на 41 недвижими имота, както и суми от продажба на имущество, придобито от престъпна дейност.

Георги Вълев е признат за виновен по делото „Килърите“ за престъпления, попадащи в обхвата на Закона „Петканов“, а именно че в периода 2000 – 2009 г. в гр. Велико Търново без съответно разрешение е извършил банкови сделки и е получил значителни неправомерни доходи.

Искове за отнемане на имущество в полза на държавата са внесени и срещу Петър Стоянов-Сумиста – на обща стойност 361 881 лева, както и срещу Янко Попов на стойност 1 180 980 лв.

На 1 декември 2017 г. ВКС окончателно реши делото „Килърите“, по което Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов получиха най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“, а Янко Попов – 10 г. затвор.

Исковете за гражданска конфискация срещу тях се внасят сега, защото Законът „Петканов“ изискваше наличието на влезли в сила присъди. Подател обаче е новата „Антикорупция“, макар че още не е създадена.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.