Последни новини
Home / Законът / Политологът Петър Чолаков: Последователността изисква президентът да наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност*

Политологът Петър Чолаков: Последователността изисква президентът да наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност*

Defakto.bg

Последователността изисква президентът Румен Радев да наложи вето на промените, предложени от Делян Пеевски, в Закона за банковата несъстоятелност. Това каза политологът Петър Чолаков, |(главен асистент по социология в Института за изследване на обществата и знанието) в интервю за предаването „Преди всички“.

Има мнение в обществото, че бизнесът на Пеевски, начинът, по който упражнява властта си, не е в рамките на закона. Има съмнение за това, че неговата медийна империя служи като политически чадър за управляващите в момента, обясни политологът.

Трябва да се прави разграничение между нарушения на закона и състав на престъпления и политическа отговорност. Няма акт в България, нито в Наказателния кодекс, нито някакъв друг акт, който да забранява на една партия да работи с ДПС. Само че за това нещо политическата отговорност е голяма, тъй като имиджът на тази партия в страната е доста особен и всяка една политическа партия, включително и партията на г-н Борисов, се стреми да се дистанцира от тях. Що се отнася до това дали има данни за извършени престъпления и връзката между ГЕРБ и ДПС да е платонична – това вече е съвсем друг въпрос, по който трябва да се произнесат компетентните органи, каза Чолаков.

По всяка вероятност премиерът има информация, че е разследвана връзката между него и Пеевски по времето на служебния кабинет, смята експертът.(По информация на медиите в САЩ е започнало разглеждането на жалбата на Цветан Василев и възможността да бъде задействан законът “Магнитски” срещу бизнесмена Делян Пеевски и високопоставени длъжностни лица у нас.)

По повод на словесните престрелки между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев свързани с евентуални връзки с Делян Пеевски, политологът заяви: И Борисов, и Радев са доста сходни като политически имидж. И двамата са генерали, и двамата представляват силната ръка, говорят на езика на обикновения човек, защитават по-скоро консервативни и патриотични ценности. Според изследване на „Галъп интернешънъл“ 50% от електората на ГЕРБ одобрява президента Радев. Това означава, че президентът може да навлезе по-сериозно в електоралната ниша на ГЕРБ с такива консервативни и патриотични послания.

*Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.