Последни новини
Home / Законът / Политологът Петър Чолаков: Последователността изисква президентът да наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност*

Политологът Петър Чолаков: Последователността изисква президентът да наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност*

Defakto.bg

Последователността изисква президентът Румен Радев да наложи вето на промените, предложени от Делян Пеевски, в Закона за банковата несъстоятелност. Това каза политологът Петър Чолаков, |(главен асистент по социология в Института за изследване на обществата и знанието) в интервю за предаването „Преди всички“.

Има мнение в обществото, че бизнесът на Пеевски, начинът, по който упражнява властта си, не е в рамките на закона. Има съмнение за това, че неговата медийна империя служи като политически чадър за управляващите в момента, обясни политологът.

Трябва да се прави разграничение между нарушения на закона и състав на престъпления и политическа отговорност. Няма акт в България, нито в Наказателния кодекс, нито някакъв друг акт, който да забранява на една партия да работи с ДПС. Само че за това нещо политическата отговорност е голяма, тъй като имиджът на тази партия в страната е доста особен и всяка една политическа партия, включително и партията на г-н Борисов, се стреми да се дистанцира от тях. Що се отнася до това дали има данни за извършени престъпления и връзката между ГЕРБ и ДПС да е платонична – това вече е съвсем друг въпрос, по който трябва да се произнесат компетентните органи, каза Чолаков.

По всяка вероятност премиерът има информация, че е разследвана връзката между него и Пеевски по времето на служебния кабинет, смята експертът.(По информация на медиите в САЩ е започнало разглеждането на жалбата на Цветан Василев и възможността да бъде задействан законът “Магнитски” срещу бизнесмена Делян Пеевски и високопоставени длъжностни лица у нас.)

По повод на словесните престрелки между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев свързани с евентуални връзки с Делян Пеевски, политологът заяви: И Борисов, и Радев са доста сходни като политически имидж. И двамата са генерали, и двамата представляват силната ръка, говорят на езика на обикновения човек, защитават по-скоро консервативни и патриотични ценности. Според изследване на „Галъп интернешънъл“ 50% от електората на ГЕРБ одобрява президента Радев. Това означава, че президентът може да навлезе по-сериозно в електоралната ниша на ГЕРБ с такива консервативни и патриотични послания.

*Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура е предявила материалите по делото за смъртта на Милен Цветков

Софийска градска прокуратура е приключила предявяването на материали по наказателното производство за извършено тежко престъпление …

Не “подписка”, гаранция от 40 000 лева за Лилана постанови Апелативният специализиран съд, не единодушно

Отмениха освобождаването на Николай Миховски по делото срещу “групата” за опасни отпадъци Лиляна Деянова няма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.