Последни новини
Home / Законът / Бившият шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов – пак на вниманието на ВСС

Бившият шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов – пак на вниманието на ВСС

Defakto.bg

Сотир Цацаров иска проверка на твърденията на следователя Бойко Атанасов

След като миналата седмица прие „за сведение“ отмяната на дисциплинарно наказание на бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов (сваляне от ръководната длъжност), тази сряда прокурорската колегия на ВСС отново ще се занимава с него.

Поводът този път е окончателната отмяна на най-сериозното наказание на Костов – уволнението му от системата. То бе гласувано от прокурорската колегия на ВСС на 26 октомври 2016 г.

С решение от 8 февруари тази година петчленен състав на Върховния административен съд с председател Надежда Джелепова и докладчик Любомира Мотова обявява решението за уволнението на Светлозар Костов за незаконосъобразно, постановено при съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Основният мотив на петимата от ВАС е, че дисциплинарният състав, разследвал прегрешенията на Светлозар Костов, е бил незаконен. Тъй като в него са влезли членове на Висшия съдебен съвет, които са били и сред инициаторите за наказването на прокурора. А това „съвместяване“, според тълкувателното решение на Първа и Втора колегии на ВАС от миналата година, е недопустимо.

При това положение възможните изходи изглеждат два – възстановяване на Светлозар Костов на работа в спецпрокуратурата и заплащане на периода, в който той е бил без работа. Другият вариант е самият Костов да поиска да напусне системата, но вече с оставка. Тогава трябва да му се изплати и обезщетението, дължимо на всички непровинили се магистрати при напускане – максимумът е 20 заплати.

В дневния ред на прокурорската колегия на ВСС за сряда е и предложение на главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на твърденията на следователя Бойко Атанасов. Конкретно е посочено негово интервю пред Фрогнюз, че шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е участвал в пазарлъци по дела, а обвинител №1 не е реагирал въпреки получените сигнали за това. Тези обвинения Бойко Атанасов публично отправи и в тв интервю.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.