Последни новини
Home / Законът / В президентството питат Бойко Атанасов има ли опасност за живота му?

В президентството питат Бойко Атанасов има ли опасност за живота му?

Defakto.bg

Следователят бе поканен на среща на „Дондуков“-2

Отправяни ли са заплахи за живота ви, е бил въпросът, зададен на днес на столичния следовател Бойко Атанасов на „Дондуков“ -2. Това е адресът на президентството, където Атанасов се е срещнал със секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов (вътрешен министър в служебния кабинет „Герджиков“). Срещата е била по покана на президенството.

Поводът – сигнал на гражданското сдружение „Боец“ – същото, което поиска и проверката за „ЦУМгейт“ – срещата между Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев в кабинета на Гергов в ЦУМ.

Този път от „Боец“ в сигнал до „Дондуков“-2 са настояли НСО да осигури охрана на Атанасов заради публичните му разкрития за нередностите в прокуратурата и следствието, „поради съществуващи опасения, че животът му е в опасност“.

На днешната среща, на която освен Пламен Узунов, са присъствали и представители на НСО, следователят е заявил, че в момента заплахи срещу него не са отправяни. Напомнил е обаче за факта, че след обвиненията му за „шпицкомандата“ в прокуратурата, в отговор сегашният шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев  е заявил, че още не били убили никого. По същото време колата на следователя е била открадната.

Както De Fakto писа по-рано през деня, част от последните публични обвинения на Бойко Атанасов са и в дневния ред на прокурорската колегия в сряда. А в началото на февруари той ги бе отправил и от тв екрана.

За днешната среща от „Боец“ разпространиха следното в профила си във фейсбук:

„Днес, в 15.00ч., на „Дондуков“ 1 (грешката е тяхна, адресът е „Дондуков“ -2  б.р.) ще се проведе среща между следовател Бойко Атанасов и Румен Радев, по инициатива на Президента.
Срещата е по повод сигнала на гражданска движение БОЕЦ до институциите, с искане НСО да осигури охрана на Атанасов , поради съществуващи опасения, че животът му е в опасност. Сигналът е публикуван на страницата на БОЕЦ.
Следовател Атансов направи няколко публични разкрития: за съществуването на шпицкоманди и зависимости в прокуратурата; , прикриване на престъпни групи за източване на ДДС за милиарди; сключени от прокурор Гешев недопустими споразумения с Организирани престъпни групи (ОПГ) и т.н. Той също така разказа за последвали спрямо него репресии, заплахи и проверки и всичко това – на фона на няколко показни убийства в столицата през последните седмици, включително и на държавен служител, занимаващ се именно с разкриване на финансови престъпления.
Това поражда основателни притеснения за живота на Бойко Атанасов. Въз основа на направените от него разкрития за огромният размер на несъбраните суми по влезли в сила ревизионни актове на НАП (според наши данни – над 4.7 милиарда лева), БОЕЦ внесе Завление по ЗДОИ до НАП и Министерството на финансите, изисквайки тази информация официално.
Надяваме се президентът Румен Радев да упражни своите правомощия и след проявеният интерес, да съдейства за да бъде защитен живота на следовател Бойко Атанасов и да бъдат разследвани описаните от него престъпни схеми на зависимости в прокуратурата и схемите за разтваряне на чадър от висши магистрати над организирани престъпни групи“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.