Последни новини
Home / Законът / В президентството питат Бойко Атанасов има ли опасност за живота му?

В президентството питат Бойко Атанасов има ли опасност за живота му?

Defakto.bg

Следователят бе поканен на среща на “Дондуков”-2

Отправяни ли са заплахи за живота ви, е бил въпросът, зададен на днес на столичния следовател Бойко Атанасов на “Дондуков” -2. Това е адресът на президентството, където Атанасов се е срещнал със секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов (вътрешен министър в служебния кабинет “Герджиков”). Срещата е била по покана на президенството.

Поводът – сигнал на гражданското сдружение “Боец” – същото, което поиска и проверката за “ЦУМгейт” – срещата между Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев в кабинета на Гергов в ЦУМ.

Този път от “Боец” в сигнал до “Дондуков”-2 са настояли НСО да осигури охрана на Атанасов заради публичните му разкрития за нередностите в прокуратурата и следствието, “поради съществуващи опасения, че животът му е в опасност”.

На днешната среща, на която освен Пламен Узунов, са присъствали и представители на НСО, следователят е заявил, че в момента заплахи срещу него не са отправяни. Напомнил е обаче за факта, че след обвиненията му за “шпицкомандата” в прокуратурата, в отговор сегашният шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев  е заявил, че още не били убили никого. По същото време колата на следователя е била открадната.

Както De Fakto писа по-рано през деня, част от последните публични обвинения на Бойко Атанасов са и в дневния ред на прокурорската колегия в сряда. А в началото на февруари той ги бе отправил и от тв екрана.

За днешната среща от “Боец” разпространиха следното в профила си във фейсбук:

“Днес, в 15.00ч., на „Дондуков“ 1 (грешката е тяхна, адресът е “Дондуков” -2  б.р.) ще се проведе среща между следовател Бойко Атанасов и Румен Радев, по инициатива на Президента.
Срещата е по повод сигнала на гражданска движение БОЕЦ до институциите, с искане НСО да осигури охрана на Атанасов , поради съществуващи опасения, че животът му е в опасност. Сигналът е публикуван на страницата на БОЕЦ.
Следовател Атансов направи няколко публични разкрития: за съществуването на шпицкоманди и зависимости в прокуратурата; , прикриване на престъпни групи за източване на ДДС за милиарди; сключени от прокурор Гешев недопустими споразумения с Организирани престъпни групи (ОПГ) и т.н. Той също така разказа за последвали спрямо него репресии, заплахи и проверки и всичко това – на фона на няколко показни убийства в столицата през последните седмици, включително и на държавен служител, занимаващ се именно с разкриване на финансови престъпления.
Това поражда основателни притеснения за живота на Бойко Атанасов. Въз основа на направените от него разкрития за огромният размер на несъбраните суми по влезли в сила ревизионни актове на НАП (според наши данни – над 4.7 милиарда лева), БОЕЦ внесе Завление по ЗДОИ до НАП и Министерството на финансите, изисквайки тази информация официално.
Надяваме се президентът Румен Радев да упражни своите правомощия и след проявеният интерес, да съдейства за да бъде защитен живота на следовател Бойко Атанасов и да бъдат разследвани описаните от него престъпни схеми на зависимости в прокуратурата и схемите за разтваряне на чадър от висши магистрати над организирани престъпни групи”.

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.