Последни новини
Home / Законът / Горещо изборно заседание на съдийската колегия утре

Горещо изборно заседание на съдийската колегия утре

Defakto.bg

Ключов избор – на председател на Софийския градски съд, както и смяна на зам.-председателите на Върховния касационен съд – тези две „горещи“ теми са в дневния ред на съдийската колегия на ВСС утре.

Те неизменно привличат общественото вниманиe. Софийският градски съд е най-големият и тежък окръжен съд у нас, в който се гледат една трета от търговските и гражданските дела в страната. А, въпреки прехвърлянето на „високата корупция“ на спецправосъдието, в СГС остават всички останали дела срещу министри, депутати, магистрати.

На този фон не е без значение кой ще оглави важния съд – макар че председателят е пръв сред равни и по Конституция и закон не може да нарежда на съдиите как да решават делата си, той е лицето на съда. И в немалка степен задава тона и формира отношението към него.

На 20 февруари, както е известно, съдийската колегия на ВСС трябва да избира между двама претенденти за председатели на СГС – Светлин Михайлов, който веднъж вече бе на този пост, и Евгени Георгиев. Към двамата постъпиха въпроси от неправителствени организации, особено остри към кандидата Михайлов. А съдиите от СГС вече изразиха отношението си към вота, отдавайки предпочитанията си на Георгиев. В същото време се чува, че шансовете на Светлин Михайлов във ВСС не са за подценяване. Има и предположения, че нито един от двамата няма да спечели нужното мнозинство от 8 „за“ в 14-членната съдийска колегия. Ако стане това, процедурата започва отначало.

Що се отнася до смяната в ръководството на Върховния касационен съд, тя разпали страстите с противостоянието между Лозан Панов и все още заместникът му Красимир Влахов. След като на 6 февруари с голямо мнозинство (10 срещу 4 гласа) колегията на ВСС бламира Панов за освобождаването на Влахов, а в същия ден зам.-председателят сам подаде оставката си, утре точката отново ще се разглежда. Плюс предложението на Лозан Панов за нов зам.–председател и ръководител на Гражданската колегия да бъде избрана съдия Светла Димитрова, а Красимир Влахов да бъде преназначен за съдия във ВКС на нейното място. Становището на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) е положително, най-вероятно този път и гласуването в колегията ще е такова.

Но, както се казва, всичко предстои. Утре ще е интересен ден.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.