Последни новини
Home / Законът / Навръх избора за СГС: Евгени Георгиев отговаря на въпросите за имоти и обучения

Навръх избора за СГС: Евгени Георгиев отговаря на въпросите за имоти и обучения

Defakto.bg

По-малко от денонощие преди конфликния избор за нов председател на Софийския градски съд, един от претендентите за поста Евгени Георгиев (изправеният на снимката) публично отговори на въпросите, публично отправени му от две неправителствени организации – БИПИ и фондация „Антикорупционен фонд“.

De Fakto вече оповести питанията към двамата претенденти – Светлин Михайлов и Евгени Георгиев. Днес на страницата на ВСС бяха публикувани отговорите на Евгени Георгиев. От Светлин Михайлов отговори няма.

Ето отговорите на Евгени Георгиев (основно за имотите и останалите му средства): 

На въпроса на Фондация ,АНТИКОРУПЦИОНЕН ФОНД“, отправен до Евгени Георгиев, кандидат в конкурса за председател на СГС:

Въпрос: „Каква е частта от собствеността на Евгени Димитров Георгиев в имуществото, за което не е посочена такава в декларацията за имотното състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото?
Притежавам следното имущество:
1. Недвижимо имущество (описано е на стр. 3 от декларацията ми)
1/2 идеална част от апартамент от 62,00 кв. метра в гр. София, ж. к. Гевгелийски“, закупен през 2001 г. Останалата идеална част е  собственост на съпругата ми. Апартаментът сме закупили няколко месеца преди брака ни и го притежаваме в обикновена съсобственост;
1/2 идеална част от две дворни места в с. Големо Бучино, община Перник. Едното място е с площ от 1 230,00 кв. метра, закупено през 2007 г., а другото е с площ от 1 339,00 кв. метра и е закупено през 2010;
1/2 идеална част от ливада в с. Големо Бучино с площ от 2 180,00 кв. метра, закупена през 2008 г. Двете дворни места в с. Големо Бучино и ливадата съм закупил по време на брака ми със съпругата ми и ги притежаваме в режим на съпружеска имуществена общност;
дворно място в с. Карапелит, община Добричка от 1 260,00 кв.
метра;
около 11 дка земеделски земи в землищата на с. Карапелит и с. Дряново, община Добричка. Дворното място и земеделската земя останаха в наследството на баща ми, който почина през есента на 2015 г., а той ги беше наследил от дядо ми. В наследстовото на баща ми остана и 1/2
идеална част от апартамент в гр. Добрич. Другият наследник на баща ми беше съпругата му от втория му брак, с която през пролетта на 2016 г. извършихме замяна – замених моята идеална част от апартамента за нейната идеална част от дворното място и земеделската земя.
Други недвижими имоти не притежавам. Останалите имоти, описани в декларацията, са на майка ми.
2. Леки автомобили (описани на стр. 4 от декларацията ми)
Единственият автомобил, който притежаваме със съпругата ми, е „Хонда Джаз“. Вторият автомобил „Хонда Сивик“ е на майка ми.
3. Влогове (описани на стр. 6 от декларацията ми!
Към момента на деклариране и в момента нямам влогове. Към момента на деклариране съпругата ми имаше влог за 3 500,00 лева, който е от общи средства.
4. Акции (описани на стр. 7 от декларацията ми)
Всички декларирани акции са на мен и съпругата ми, като сме ги закупили по време на брака с общи средства. На мое име са закупени 58 акции на “КТБ“ АД в периода 2008-2010 г. и 2 120 акции на „ХИМИМПОРТ“ АД, закупени през същия период. Останалите акции са закупени на името на съпругата ми. Не съм продавал закупени акции на „КТБ“ АД в периода около започването на проблемите с нея. Това не е правила и съпругата ми и никой от близките ми роднини.
5. Кредити (описани на страница 9 от декларацията ми)
Със съпругата ми сме съдлъжници и изплащаме ипотечен кредит с остатък към момента на деклариране от 126 000,00 лева. Съпругата ми е длъжник по потребителски кредит, който изплащаме заедно. Той е с остатък от 10 000,00 лева към момента на деклариране. Двата кредита са към банки. Другият деклариран кредит е на майка ми.
6. Обезпечения (описани на страница 12 от декларацията)
Учредил съм със съпругата ми договорна ипотека в полза на банка, която обезпечава описания ипотечен кредит. Ипотеката е на по-голяма стойност от заема, защото от момента на учредяването до момента на декларирането сме изплатили част от главницата по заема. Другата декларирана ипотека, обезпечава кредита на майка ми.
7. Средства за обучения, изразходени от трети лица (описани на страница 13 от декларацията ми)
От трети лица за мен са направени разходи за обучение от около 245 000,00 лева. Те са били за: такси за обучения; месечни стипендии; разходи за пътуване, книги, учебници и участие в конференции. Разходите са направени от три различни институции. Първата е Държавният департамент на САЩ чрез Програмата „Рон Браун“, администрирана от  Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Разходът е направен за обучението ми за магистър по право в Университета „Тюлейн“, Ню Орлеанс през 2002-2003 г.

Вторият разход е направен от Американската агенция за международно развитие за обучението ми в Университета „Джорджтаун“, Вашингтон по американски граждански процес през периода август 2005 г.- февруари 2006 г.

Третият разход е направен от Фондация „Джемс“, Сан Франциско за изследване и запознаване със съдебните програми за медиация през периода август-септември 2011 г. Всички стипендии съм спечелил след участие в конкурси.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.