Последни новини
Home / Законът / Печален рекорд: Дело за собственост е продължило 19 години, 1 месец и 27 дни

Печален рекорд: Дело за собственост е продължило 19 години, 1 месец и 27 дни

Defakto.bg

Дело за собственост на дворно място от 890 кв. м, намиращо се в софийското с. Волуяк, продължило 19 години, 1 месец и 27 дни, е най-продължителното производство, установено от Инспектората към ВСС при проверка на 188 заявления от граждани за забавени дела, извършена в периода 1 октомври – 31 декември 2017 г.
113 от заявленията за нарушeно право на  разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета „а” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) са основателни – 44 са по наказателни дела, 69 са по граждански, търговски и административни дела.
Производството за собственост на дворно място от 890 кв. м (иск по чл. 108 от Закона за собствеността), продължило 19 години, 1 месец и 27 дни, е започнало през март 1998 г. в Софийския районен съд (СРС) и е приключило окончателно през май 2017 г.
През този период делото е разглеждано веднъж от първоинстанционния съд (СРС), 3 пъти от въззивния съд (Софийски градски съд) и 3 пъти от Върховния касационен съд (ВКС). Причината е, че през 2004 г. ВКС е обезсилил решението на възвивната инстанция, а през 2012 г. е отменил решението на въззивната инстанция, като и двата пъти е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд. Така разглеждането на делото от въззивната инстанция е започнало за трети път отначало 11 години след подаването на въззивната жалба срещу първоинстанционното решение, постановено от СРС през април 2001 г.
Голямата продължителност на производството се дължи и на факта, че при разглеждането на делото от отделните въззивни и касационни състави са допускани забавяния в движението му.
Второто въззивно производство в СГС е продължило 7 години и 2 месеца. Проведени са 9 съдебни заседания, насрочвани през големи интервали от време – от 6 до 9 месеца. Още в началото на това въззивно производство е допуснато забавяне, тъй като разпореждането на съда от 1 март 2004 г. за отстраняване на нередовности по исковата молба е връчено на ищците на 31 октомври 2005 г., т.е. 1 година и 7 месеца по-късно, защото съобщението на съда два пъти неправилно е било адресирано до ответниците.
При третото разглеждане на делото от СГС съдът е постановил решението си почти 2 години след изтичане на установения в чл. 190 ГПК (отм.) 30-дневен срок.
Освен това при първите две касационни производства във ВКС съдебните заседания за разглеждане на делото са проведени съответно 14 месеца и 9 месеца след образуването му.
Въз основа на констатациите становището на Инспектората към ВСС е, че е налице значително неоснователно удължаване на съдебното производство с около 12 години, отговорност за което носят компетентните съдебни органи.
Сред 44-те основателни заявления по наказателни дела най-продължително е дело за документна измама. Производството е за получаване на възстановен ДДС чрез използване на документ с невярно съдържание без правно основание с намерение да го присвои, като документната измама е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай (престъпление по чл. 212, ал. 4, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс) и е продължило 18 години и 10 месеца.
Обвиняемите по делото са 19 и по заявление на един от тях Инспекторатът към ВСС веднъж вече е проверявал производството. Резултатите от проверката са включени в отчета на ИВСС за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета „а” от ЗСВ (нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи) за периода 1 юли – 30 септември 2017 г., който може да се прочете на интернет страницата на ИВСС – http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16. Съобщението на ИВСС за това дело е на адрес: http://www.inspectoratvss.bg/bg/pubs/321?tip=0.
В периода 1 октомври – 31 декември 2017 г. Инспекторатът към ВСС е разгледал заявленията за забавени дела на други четирима обвиняеми по делото за документна измама, продължило спрямо тях 18 години и 10 месеца, и е установил, че те са основателни.
Отчетът на Инспектората към ВСС за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета „а” от ЗСВ (нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи) за периода 1 октомври – 31 декември 2017 г. може да се прочете на интернет страницата на ИВСС – http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16.
По информация от Министерството на правосъдието за този период са сключени 31 споразумения, по които общата изплатена сума за обезщетения е 60 100 лв. Максималният размер на обезщетението, предвиден в ЗСВ, е 10 000 лв.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата отново поиска заличаване на „Български национален съюз Еделвайс”

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе жалба срещу отказа на  Софийски градски съд да прекрати регистрацията …

И на първо, и на второ четене: Депутатите дадоха служебни паспорти на членовете на ВСС

Шофьорските книжки с изтичащ срок ще се подновяват за 3 дни, но от 1 септември …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.