Последни новини
Home / Без категория / In memoriam: Почина проф. д.ю.н. Цветана Каменова. Сбогом!

In memoriam: Почина проф. д.ю.н. Цветана Каменова. Сбогом!

Defakto.bg

Отиде си един прекрасен човек,  задълбочен юрист,  утвърден учен в областта на международното право и  добър ръководител.

Проф. Каменова бе директор на Института за правни науки (1995 – 2006 г.) и директор на Института за държавата и правото (2012 – септември 2016 г.)

Родена е  8 март 1950 година в  София.  Завършила е Първа английска гимназия през 1968 г. и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ през 1973 г.

Научната й кариера е  свързана с Института за правни науки (Институт за държавата и правото при БАН), където започва работа през 1979 г. след защита на дисертация в катедрата по международно право на Московския държавен университет, Юридически факултет.  Професор е от 2006 г., през 2015 г. й е присъдена научната степен доктор на юридическите науки след защита на дисертация на тема „Международно хуманитарно право (предизвикателствата в началото на 21 век)“.

Тя е  автор, съавтор и редактор на 20 книги и на повече от 100 статии, публикувани в България и в чужбина по проблеми на международното право – частно и публично, право на Европейския съюз и др., един от първите учени у нас, разработвал проблемите на интелектуалната собственост и авторското право.

През месец август 2005 г. бе избрана от Общото събрание на ООН в Ню Йорк с гласовете на 157 държави за съдия ad litem в Международния наказателен съд за бивша Югославия (2006 до 2009 г.) – позиция, която в системата на ООН е най-високата, заемана до момента от български гражданин, а именно Assistant Secretary General (Помощник Генерален секретар).

През 2016 г. професор Каменова е удостоена с Отличителния знак за заслуги към БАН.

Професор Цветана Каменова стана член на Правния съвет на президента  Румен Радев от 2017 г., работила е като експерт по проекти на ООН и на Европейския съюз в областта на правата на човека и юридическото образование (Таджикистан – UNTOP, UNDP; Сърбия – делегация на Европейския съюз).

Арбитър в Арбитражния съд на Българската търговско промишлена палата от 1991 г.  Бе член  на Американската асоциация по международно право от 2005 г., на Изпълнителния комитет на Асоциацията по международно право със седалище в Лондон – от 2012 г., от 2006 г., на Изпълнителния комитет на Българската асоциация по международно право, председател е на Българската асоциация по сравнително право.

Международен съдия в системата на ООН от 2006 до 2009 г.

Каменова бе   един от създателите и първи декан (1992 – 1999 г.) на Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Цветана Каменова, рисувана от съпруга си – художникът Иван Димов

Освен в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, проф. Каменова е четеше лекционни курсове в Нов Български университет, Академията на МВР, Дипломатическия институт към Министъра на външните работи, Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

От м. септември 2016 г. преминава на работа в УНСС, където изнасяше лекции и на английски език.  Била е лектор  в Университета на Сан Диего и Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, в Макс Планк Институт – Мюнхен, Германия, в Австрийската академия на науките, Виена, в Университета на баските в Билбао, Испания, в Университета в Олумоуц, Чешка Република, Университета в гр. Сиена, Италия и др.

Цветана Каменова е съпруга на известния художник Иван Димов, с който имат две прекрасни деца.

De Fakto поднася съболезнования на семейството за тежката загуба.

Поклон пред паметта й!

Поклонението ще бъде  на 22  февруари (четвъртък) от 12.00 в ритуалната зала на Централни софийски гробища.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Иван Брегов: Някои кратки бележки относно методическото ръководство върху дейността на прокуратурите

Иван Брегов, Институт пазарна икномика Според предложения Закон за изменение и допълнение на Конституцията една …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.