От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма, но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение, както други в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе а пред бесилото на Дякона се покланяме всяка година“ –  думи  на държавния глава Румен Радев  на поклонението пред паметника на Апостола по случай 145-та годишнина от обесването на Васил Левски.

Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България република, а колко още ще трябва, за да стане тя чиста и свята – това зависи от нас, зависи от нашата гражданска отговорност и от нашата гражданска позиция“, каза Радев.

Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея отечеството не се бърка с бащиния, а законът е за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си.  В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола. „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия. И още: „Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш“. Тези прости думи описват цялата българска драма.

Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата, но за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас.

Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи нашата свобода.

Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ. Неговият блян не остарява с годините. Ние, днешните българи, сме призвани с нашите дружни усилия да сбъднем идеала на Левски  – заради него, заради себе си и заради нашите деца!“ – отекнаха думите на  президента  Радев.