Последни новини
Home / Законът / Все пак, процесът за убийството в Борисовата градина тръгва, публично

Все пак, процесът за убийството в Борисовата градина тръгва, публично

Defakto.bg

Процесът за убийството на 15-годишния Георги Христов в Борисовата градина в столицата, извършено през юни 2015 г., стартира.

След проведеното днес разпоредително заседание в Софийския градски съд, делото бе насрочено за 12 април – оказа се първата дата, удобна и за тримата адвокати на подсъдимия Йоан Матев.

Преди това съдебният състав начело с Руси Алексиев отхвърли искането за прекратяване на съдебното производство, както и това за гледане на делото при закрити врата, направени от защитата.

Родителите на жертвата Георги Игнатов, открит наръган на пейка в Борисовата градина, бяха конституирани като частни обвинители, съдът прие за разглеждане и гражданските им искове общо за 400 000 лева.

В края на миналата година разпоредителното заседание се „спъна“ в настояването на адвокатите на Йоан Матев да им се даде време за доуточняване на стратегията. След последните поправки в НПК, в сила от ноември 2017 г., това заседание е задължително и на него се обсъждат всички спорни въпроси, особено дали случаят трябва да се върне на прокуратурата. По време на самия процес те повече не могат да се поставят.

Днес защитата поиска прекратяване, тъй като на тримата адвокати не са били предявени веществени доказателства. Искането бе отхвърлено. Те настояваха и за „закрити врата“, понеже в папките имало материали от спецразузнавателни средства (СРС). На което съдия Руси Алексиев увери, че наличието на въпросните СРС не вещае огласяване на държавни тайни, пък и по преценка на съда заседанието, на което тези материали ще се разглеждат, може да бъде закрито. Но не и целият процес.

Днешното определение на СГС може да се оспори пред столичния апелативен съд. Защитата не беше решила дали да го направи.

На подсъдимата скамейка е Йоан Матев, заловен повече от година след престъплението, включително и след показания на брат му. Той ще бъде съден като непълнолетен, какъвто е бил през 2015 г. През ноември м.г., преди внасянето на казуса в съда, Матев бе освободен от СГС срещу „подписка“ заради изтичането на максималния срк за задържането му от 8 месеца, предвид предвиденото наказание за непълнолетни. Апелативният съд обаче отмени промяната на мярката и остави Йоан Матев под стража.

Днес защитата му настоя той да бъде преместен от следствения арест в затвора заради влошено здраве.

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.