Последни новини
Home / Законът / Назначиха Светла Димитрова за зам.-председател на ВКС, Красимир Влахов става съдия

Назначиха Светла Димитрова за зам.-председател на ВКС, Красимир Влахов става съдия

Defakto.bg

Смяната в ръководството на Върховния касационен съд по предложение на Лозан Панов е факт от днес.

С три свои решения съдийската колегия на ВСС освободи Красимир Влахов като зам.-председател и шеф на Гражданската колегия заради подадена оставка, назначи Светла Димитрова (на снимката горе) за зам.-председател и преназначи Влахов за съдия в Гражданската колегия.

Макар че този път нямаше дебат по същностния въпрос – за освобождаването на Влахов, след като той сам го пожела, кадровиците дълго спориха за механизма, по който да се случи това.

Красимир Влахов

Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) бе предложила оставката на Влахов и неговото преназначаване да бъдат обвързани с встъпването на Светла Димитрова като зам.-председател. И неслучайно – Красимир Влахов трябва да заеме нейното място като съдия, защото друго няма. Наличните 3 вакантни съдийски длъжности в Гражданската колегия на ВКС са обявени на конкурс и на тях в момента не може да се назначава никой.

Атанаска Дишева обаче бе категорична  – освобождаването на Красимир Влахов трябва да е от датата на вземането на решението. Подкрепи я Боян Магдалинчев с допълнителен аргумент –  гласуването на оставката не може да е под условие, според решението на Конституционния съд по казуса “Делян Добрев”. В същото обаче Магдалинчев призна, че в случая липсата на вакантна съдийска длъжност е проблем.

 

Изпадаме в прекомерен формализъм, имаме предложение с три диспозитива: оставка, предложение за назначаване и за преназначаване. В момента, в който гласуваме назначаването на зам.-председател, автоматично се освобождава място за съдия, обяви Цветинка Пашкунова.

“Свободна бройка няма. Ако освободим съдията Влахов от днес, то тогава, ако не пипнем втория диспозитив, с който назначаваме Светла Димитрова и преназначаваме Влахов, трябва да дадем разумен отговор на въпроса Красимир Влахов какъв точно е в луфта до встъпването на Светла Димитрова като зам.-председател”, категоричен бе Красимир Шекерджиев. Напомнено бе и че срокът за встъпването е 14 дни.

“Има 3 свободни места в Гражданската колегия, знам, че са обявени на конкурс, но ще бъдат заети най-рано след 4-5 месеца, а може и да не бъдат заети. Да не се увличаме в словесна еквилибристика кои са свободни, това, че са обявени на конкурс не ги прави заети бройки”, бе мнението на Атанаска Дишева.

В крайна сметка мнозинството гласува и трите решения да са в сила от днес. Което най-вероятно ще доведе до встъпването на новия зам.-председател също още днес.

Отличие за съдия

Отличие за добрата служба получава Анна Палазова – съдия в Софийския апелативен съд, която се пенсионира.

По повод датата на пенсионирането й обаче също изникна спор. В крайна сметка, макар че повечето кадровици да смятат, че това трябва да стане в деня на навършване на 65-годишната възраст (по Конституция и закон магистратите се пенсионират тогава), Палазова ще се пенсионира месец по-късно – на 27 март. Тъй като такава е била практиката досега. А съдийската колегия взе решение тя да се промени.

About De Fakto

Проверете също

На ГКПП Дунав мост Видин – Калафат: Откриха над 40 килограма злато на стойност 2,2 милиона лева в тайници на автомобил

Рекордно количество от 40 килограма златни изделия е задържано при проверка на лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, …

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.