Последни новини
Home / Законът / Депутати поправят новия антикорупционен закон месец след обнародването

Депутати поправят новия антикорупционен закон месец след обнародването

Defakto.bg

Новите ограничения за общинските съветници ще важат от края на 2019-а

Христиан Митев

Обнародваният на 19 януари тази година след отхвърляне на президентското вето нов антикорупционен закон, вече ще се поправя. Проект за „допълнение“ са внесли шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместникът му Христиан Митев (Обединени патриоти).

Поправките са само две, немногословни, но, както се разбира от мотивите на вносителите, значими. И явно коригират недомислици в закона, на който толкова държат управляващите и не само те.

Влизане в сила на 23 януари

Така в заключителна разпоредба на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество се записва, че той влиза в сила от 23 януари 2018 г. (По обичайните правила иначе датата е 22 януари – три дни след обнародването в „Държавен вестник“). Кое налага изместването с един ден, Кирилов и Митев не са посочили – със срокове спрямо влизането в сила са обвързани основно изборът на председател на новата антикорупционна комисия (едномесечен срок) и членовете й (двумесечен срок). Но и след корекцията срокът за избор на председател няма как да бъде спазен – до миналата седмица можеха да се правят номинации, сега изтича срокът за представяне на концепции, едва после следват изслушвания първо в парламентарна комисия, едва после – в пленарна зала.

Иначе кандидатите са известни – досегашният шеф на КОНПИ Пламен Георгиев, издигнат от ГЕРБ и Обединени патриоти, и доскорошният шеф на комисията за конфликт на интереси Николай Николов, номиниран от БСП.

Концепцията на Георгиев вече е публикувана в сайта на Народното събрание. Впечатлява с искането за нови 104 служители на мегаоргана, обединил КОНПИ, Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, звена от Сметната палата и от ДАНС. Настоява се също за нова сграда, формиране на ново звено за процесуално представителство (нещо като екип от адвокати или юрисконсулти), ще има нов сайт. И нови харчове, както отбелязва „Клуб Z“.

„Преходен период“ за общинарите

Въведените нови ограничения за общинските съветници да действат от 1 декември 2019 г., предвижда второто допълнение. Т.е. те ще важат за общинарите, които тепърва ще бъдат избирани и ще карат мандат 2019-2023 г.

Тук явно, макар и само за месец, новият закон вече е показал пробойни и недоглеждания. И това прозира зад мотивите на Данаил Кирилов и Христиан Митев.

Двамата обявяват за: „Необходимост от създаване на преходен период от време, за да може да се уредят новите задължения на общинските съветници при подаването на декларации за несъвместимост, а именно задълженията им да не могат да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори с общината, в която са общински съветници, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия“.

Кирилов и Митев обясняват също, че в началото на настоящия мандат на общинските съветници 2015-2019 г. те са подали встъпителна декларация за несъвместимост по отменения вече Закон за конфликт на интереси. А задължения да декларират имоти и конфликт на интереси са имало само председателите на общинските съвети.

В същото време новият закон вече не позволява на фирми, в които под една или друга форма участват общински съветници да имат договорни отношения с общинските администрации. А „в практиката възникват множество хипотези по вече сключени договори“, например за наемите на помещения, ползвани от лични лекари, които са и общински съветници, или тези, които със свои фирми стопанисват временни преместваеми обекти.

Затова кандидатите за общински съветници с мандат 2019-2023 г. трябва да съобразят и да решат дали да бъдат общински съветници при тези условия, обявяват двамата вносители.

Проектът им е в дневния ред на правната комисия днес.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.