Последни новини
Home / Законът / Окончателно, конфискуват 2 килограма злато от фамилия, мамила в Палестина

Окончателно, конфискуват 2 килограма злато от фамилия, мамила в Палестина

Defakto.bg

Върховният касационен съд не допусна обжалване и постанови отнемане в полза на държавата на имущество на стойност 256 843 лв. Основна част от него са златни предмети с тегло близо два килограма – осемдесет пендари, тридесет и седем монети, дванадесет гривни, два синджира, шест пръстена, два чифта обеци и две висулки. Златните накити са оценени на 247 369 лв. и се съхраняват в банков сейф на Окръжна прокуратура Плевен. Това съобщиха от новата антикорупционна комисия.

Делото е водено по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество срещу Иван Маринов и съпругата му Иванка Маринова от Долни Дъбник, Плевенско. Те са подсъдими за пране на пари, а Иванка Маринова – и за измама в особено големи размери. Фамилията нашумя в началото на 2014 г. след спецакция срещу тях като част от организирана група, прала пари и вършила измами в Палестина.

Част от същата организирана престъпна група са синовете им – Горан Станев и Станьо Маринов, съобщават от бившата КОНПИ.

През 2017 г. е постановена и гражданска конфискация на имущество за 140 725 лв. от Горан Станев.

Не е приключило делото срещу Станьо Маринов. От него се претендира имущество на стойност 2 847 297 лв.

Напомня се и предисторията: „Семейството от Долни Дъбник беше задържано през януари 2014 г. при спецакция на МВР, ДАНС и Окръжната прокуратура в Плевен по подозрение за пране на пари. Според обвинението в периода 2009-2013г. те са получавали парични средства, придобити от Иванка Маринова чрез измама на жени от Палестина, Македония и други държави. Установено е, че Маринова е пътувала до различни страни и е убеждавала жертвите си, че ще ги освободи от „проклятието”, което имат те и техните близки, за което са й превеждали значителни суми по банков път. С получените средства семейството е купувало златните накити, конфискувани сега“.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.