Последни новини
Home / Законът / Според правителството – законите могат да се приемат и на три гласувания

Според правителството – законите могат да се приемат и на три гласувания

Defakto.bg

Правителството е одобрило и изпратило становище в Конституционния съд, в което на практика е приело, че законите могат да се приемат и на три четения. Това личи от тезата на кабинета по дело № 14 срещу текст от  Закона за Държавния бюджет, реално гласуван три пъти, въпреки условието на Конституцията, че  законите се обсъждат и приемат с две гласувания.  Кабинетът обаче е застъпил тезата, че искането на опозицията не е основателно и трябва да се отхвърли. От съобщението на правителствената пресслужба не става ясно кой е подготвил одобреното становище.

През декември миналата година депутатите от левицата  внесоха в Конституционния съд (КС) искане за установяване на противоконституционност на чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери“ от Закона за държавния бюджет.   Социалистите оспориха процедурата, по която беше приет чл. 6 от закона, свързан с парите на Министерския съвет.  По време на второто четене на закона по предложение на депутата от БСП Васил Антонов парламентът гласува текст, с който бяха отпуснати допълнителни средства – 1.13 млн. лв., за храм-паметника „Св. Александър Невски“ и за манастира „Св.Георги Зограф“ на Атон. Въпреки поисканото прегласуване от ГЕРБ предложението отново бе подкрепено. Социалистите бяха подкрепени в залата от ДПС, „Воля“ и някои представители на „Обединените патриоти“.  При повторния вот те даже, вместо да намалеят, се увеличиха – „за“ бяха Георги Колев, Йордан Апостолов, Петър Петров и Росен Иванов от НФСБ, както и зам.-председателят на парламента Явор Нотев от „Атака“ и колегата му Павел Шопов, а от ВМРО – Йордан Йорданов.

Крайното общо гласуване на всички алинеи и точки в чл. 6 беше отложено по настояване на ГЕРБ, а ден по-късно представителите на мнозинството се върнаха и на конкретното предложение на Васил Антонов и този път пленарната зала го отхвърли. Така въпросният текст бе подложен на повече гласувания от допустимите по чл.88 от Конституция само две гласувания.

Докладчик по делото е  съдия Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.