Последни новини
Home / Законът / Според правителството – законите могат да се приемат и на три гласувания

Според правителството – законите могат да се приемат и на три гласувания

Defakto.bg

Правителството е одобрило и изпратило становище в Конституционния съд, в което на практика е приело, че законите могат да се приемат и на три четения. Това личи от тезата на кабинета по дело № 14 срещу текст от  Закона за Държавния бюджет, реално гласуван три пъти, въпреки условието на Конституцията, че  законите се обсъждат и приемат с две гласувания.  Кабинетът обаче е застъпил тезата, че искането на опозицията не е основателно и трябва да се отхвърли. От съобщението на правителствената пресслужба не става ясно кой е подготвил одобреното становище.

През декември миналата година депутатите от левицата  внесоха в Конституционния съд (КС) искане за установяване на противоконституционност на чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. “Субсидии и други текущи трансфери” от Закона за държавния бюджет.   Социалистите оспориха процедурата, по която беше приет чл. 6 от закона, свързан с парите на Министерския съвет.  По време на второто четене на закона по предложение на депутата от БСП Васил Антонов парламентът гласува текст, с който бяха отпуснати допълнителни средства – 1.13 млн. лв., за храм-паметника “Св. Александър Невски” и за манастира “Св.Георги Зограф” на Атон. Въпреки поисканото прегласуване от ГЕРБ предложението отново бе подкрепено. Социалистите бяха подкрепени в залата от ДПС, “Воля” и някои представители на “Обединените патриоти”.  При повторния вот те даже, вместо да намалеят, се увеличиха – “за” бяха Георги Колев, Йордан Апостолов, Петър Петров и Росен Иванов от НФСБ, както и зам.-председателят на парламента Явор Нотев от “Атака” и колегата му Павел Шопов, а от ВМРО – Йордан Йорданов.

Крайното общо гласуване на всички алинеи и точки в чл. 6 беше отложено по настояване на ГЕРБ, а ден по-късно представителите на мнозинството се върнаха и на конкретното предложение на Васил Антонов и този път пленарната зала го отхвърли. Така въпросният текст бе подложен на повече гласувания от допустимите по чл.88 от Конституция само две гласувания.

Докладчик по делото е  съдия Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

 

About De Fakto

Проверете също

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.