Последни новини
Home / Законът / Върховният административен съд иска сградата на здравното министерство

Върховният административен съд иска сградата на здравното министерство

Defakto.bg

И най-вероятно ще я получи

Докато в Съдебната палата ще спорят за кого да е гардеробната там, Върховният административен съд вече е на път да се сдобие със сградно разширение.

С решение от днес ВСС е упълномощил представляващия съвета Боян Магдалинчев (бивш зам.-председател на ВАС) да поиска безвъзмездно предоставяне за управление на имот, публична държавна собственост на адрес площад “Света Неделя”-5 за нуждите на Върховния административен съд. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на ВСС. Защото в иначе публичното заседание на съвета далеч не всички обсъждани въпроси стават ясни за публиката.

На площад “Света Неделя” – 5  е седалището на Министерството на здравеопазването (което щяло да се мести другаде). А съдии от ВАС казаха, че това разширяване се обсъжда отдавна, включително и за създаването на “топла връзка” между двете сгради – тази на съда е в началото на бул.”Александър Стамболийски”, дели ги един ъгъл.

Ето съобщението на ВСС:

“Пленумът на Висшия съдебен съвет упълномощи представляващия Висшия съдебен съвет, на основание чл. 15, ал. 4 от Закона за държавната собственост и чл. 8, ал. 1 във вр. с чл. 9, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост да отправи искане до Комисията за разпределяне и използване на административните сгради за беззвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, находящ се на пл. „Света Неделя“ № 5, за нуждите на Върховен административен съд. Сградата използвана от ВАС е предоставена през 1996 г. въз основа на анализ върху прогнозния брой на делата към онзи момент, броят на съдиите и съдебните служители за обезпечаване нормалното функциониране на съда. Към момента наличната работна площ и материални условия на труд не отговарят нормативните изисквания за безопасен труд и ефективна работа. Възможност за решаване на проблема е осигуряване на допълнителен имот, съобразен със специфичните потребности на правораздавателната дейност във ВАС, като се отчете нуждата от функционално свързване на сградата на бул. „Александър Стамболийски“ № 18 с новата сграда”.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.