Последни новини
Home / Законът / Върховният административен съд иска сградата на здравното министерство

Върховният административен съд иска сградата на здравното министерство

Defakto.bg

И най-вероятно ще я получи

Докато в Съдебната палата ще спорят за кого да е гардеробната там, Върховният административен съд вече е на път да се сдобие със сградно разширение.

С решение от днес ВСС е упълномощил представляващия съвета Боян Магдалинчев (бивш зам.-председател на ВАС) да поиска безвъзмездно предоставяне за управление на имот, публична държавна собственост на адрес площад „Света Неделя“-5 за нуждите на Върховния административен съд. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на ВСС. Защото в иначе публичното заседание на съвета далеч не всички обсъждани въпроси стават ясни за публиката.

На площад „Света Неделя“ – 5  е седалището на Министерството на здравеопазването (което щяло да се мести другаде). А съдии от ВАС казаха, че това разширяване се обсъжда отдавна, включително и за създаването на „топла връзка“ между двете сгради – тази на съда е в началото на бул.“Александър Стамболийски“, дели ги един ъгъл.

Ето съобщението на ВСС:

„Пленумът на Висшия съдебен съвет упълномощи представляващия Висшия съдебен съвет, на основание чл. 15, ал. 4 от Закона за държавната собственост и чл. 8, ал. 1 във вр. с чл. 9, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост да отправи искане до Комисията за разпределяне и използване на административните сгради за беззвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, находящ се на пл. „Света Неделя“ № 5, за нуждите на Върховен административен съд. Сградата използвана от ВАС е предоставена през 1996 г. въз основа на анализ върху прогнозния брой на делата към онзи момент, броят на съдиите и съдебните служители за обезпечаване нормалното функциониране на съда. Към момента наличната работна площ и материални условия на труд не отговарят нормативните изисквания за безопасен труд и ефективна работа. Възможност за решаване на проблема е осигуряване на допълнителен имот, съобразен със специфичните потребности на правораздавателната дейност във ВАС, като се отчете нуждата от функционално свързване на сградата на бул. „Александър Стамболийски“ № 18 с новата сграда“.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.