Последни новини
Home / Законът / Йордан Цонев: Ще се съобразим донякъде с мотивите на президента по закона за КТБ

Йордан Цонев: Ще се съобразим донякъде с мотивите на президента по закона за КТБ

Defakto.bg

Готовност да се съобразят с част от ветото на президента по поправките в Закона за банковата несъстоятелност, прочули се като закона “Пеевски” за КТБ, декларира днес Йордан Цонев. Той, Делян Пеевски и Хамид Хамид бяха вносители на промените, върнати от държавния глава за ново обсъждане вчера.

Основните възражения на президента са срещу преуреждането с обратна сила на извършени прехвърляния и заличавания, както и срещу липсата на яснота за конкретните последици и обществената полза от това.

Вчера Хамид Хамид (зам.-председател на групата на ДПС) обвини президента и неговия екип, че не били разбрали направените поправки.

Йордан Цонев, също зам.-председател на групата на ДПС, днес заяви пред Нова тв:

Президентът посочва в мотивите си нещо, с което ние ще се съобразим. Той казва, че обществото трябва да има по-голяма яснота относно обхвата на правните последици в следствие на закона. Ние работим в момента – ние и екипът на г-н Пеевски, върху това да отговорим на онази част от мотивите на президента, в която той иска да внесем повече яснота“.

В същото време държавният глава не отричал правото на Народното събрание да приема норми с обратно действие, макар че “това е нетрадиционен способ”,  подчерта Цонев.

После направи нещо като равносметка за върнатите от Радев закони, с положителен знак.

А именно:  “Прави впечатление, че президентът Румен Радев упражнява много активно правото си на вето върху определени законопроекти. Мисля, че това е седмото му вето за една година. Ако не ме лъже паметта, никой от предишните президенти няма толкова висока активност. За мен и за моите колеги това е много положително явление. То говори най-малкото за 2 неща – че президентът е решил твърдо да бъде коректив на законодателството и да упражнява това си конституционно правомощие активно и че вероятно качеството на законодателството е спаднало. В последните над 20 години аз съм един от народните представители с най-много законодателни предложения и мога да споделя това виждане, че качеството на законодателството спада”.

Каза също, че ДПС никога не е толерирало “недобрия тон” между институциите и не е участвало в подобен спор.

„Нашите избиратели гласуваха за президента Румен Радев, аз също съм гласувал за него, ние имаме към него високи очаквания и смятам, че той изпълнява тези очаквания към този момент”, заключи Йордан Цонев.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.