Последни новини
Home / Законът / Йордан Цонев: Ще се съобразим донякъде с мотивите на президента по закона за КТБ

Йордан Цонев: Ще се съобразим донякъде с мотивите на президента по закона за КТБ

Defakto.bg

Готовност да се съобразят с част от ветото на президента по поправките в Закона за банковата несъстоятелност, прочули се като закона “Пеевски” за КТБ, декларира днес Йордан Цонев. Той, Делян Пеевски и Хамид Хамид бяха вносители на промените, върнати от държавния глава за ново обсъждане вчера.

Основните възражения на президента са срещу преуреждането с обратна сила на извършени прехвърляния и заличавания, както и срещу липсата на яснота за конкретните последици и обществената полза от това.

Вчера Хамид Хамид (зам.-председател на групата на ДПС) обвини президента и неговия екип, че не били разбрали направените поправки.

Йордан Цонев, също зам.-председател на групата на ДПС, днес заяви пред Нова тв:

Президентът посочва в мотивите си нещо, с което ние ще се съобразим. Той казва, че обществото трябва да има по-голяма яснота относно обхвата на правните последици в следствие на закона. Ние работим в момента – ние и екипът на г-н Пеевски, върху това да отговорим на онази част от мотивите на президента, в която той иска да внесем повече яснота“.

В същото време държавният глава не отричал правото на Народното събрание да приема норми с обратно действие, макар че “това е нетрадиционен способ”,  подчерта Цонев.

После направи нещо като равносметка за върнатите от Радев закони, с положителен знак.

А именно:  “Прави впечатление, че президентът Румен Радев упражнява много активно правото си на вето върху определени законопроекти. Мисля, че това е седмото му вето за една година. Ако не ме лъже паметта, никой от предишните президенти няма толкова висока активност. За мен и за моите колеги това е много положително явление. То говори най-малкото за 2 неща – че президентът е решил твърдо да бъде коректив на законодателството и да упражнява това си конституционно правомощие активно и че вероятно качеството на законодателството е спаднало. В последните над 20 години аз съм един от народните представители с най-много законодателни предложения и мога да споделя това виждане, че качеството на законодателството спада”.

Каза също, че ДПС никога не е толерирало “недобрия тон” между институциите и не е участвало в подобен спор.

„Нашите избиратели гласуваха за президента Румен Радев, аз също съм гласувал за него, ние имаме към него високи очаквания и смятам, че той изпълнява тези очаквания към този момент”, заключи Йордан Цонев.

About De Fakto

Проверете също

Софийският районен съд отхвърли иск на съдия. И го порица за грубо шиканиране на процеса и драстично разминаване с етичните норми

Магистрат, който не зачита закона, когато не съди, погазва дадената клетва Софийският районен съд (СРС) …

Министър Янаки Стоилов: Без ново обсъждане на съдебната карта, закриване на районни съдилища няма да има

Без широк кръг от консултации по съдебната карта, нито един районен съд към момента няма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.