Последни новини
Home / Законът / На първа инстанция: предсрочно освобождаване за осъден за смърт на дете на пътя. Прокуратурата протестира

На първа инстанция: предсрочно освобождаване за осъден за смърт на дете на пътя. Прокуратурата протестира

Defakto.bg

Осъденият за смърт на пътя Цветан Пъков (на снимката) да бъде предсрочно освободен, реши днес Десислав Любомиров от Софийския съд. А от прокуратурата изрпатиха съобщение, че са протестирали определението пред апелативния съд.

Става дума за шумен и болен случай – на 14 април 2015 г. вечерта в Панагюрище излезлият на уличното платно с колелото си 6-годишен Петьо Гевечанов е блъснат от аудито на бизнесмена Пъков и загива.

Цветан Пъков е осъден на 4 години затвор и му е наложена 7-годишна забрана да шофира. Установено е, че се е движел със 78 км/ч при максимално разрешена скорост 50 км/ч., но не е бил пиян, нито дрогиран. Затова пък многократно е бил санкциониран за превишена скорост.

Заради положения в затвора труд остатъкът от присъдата е 5 месеца и 21 дни затвор, то ест далеч по-малко от половината, каквото е изискването на закона. Делото се гледаше в СГС, защото Пъков излежава присъдата в Централния софийски затвор.

Защитата пледира, че са изпълнени и останалите изисквания за условно предсрочно освобождаване – зад решетките Пъков е демонстрирал примерно поведение, не е наказван, затова пък е поощряван и награждаван, включиелно с домашен отпуск, няма проблем със самоконтрола и гнева. Самият Цветан Пъков декларира, че съжалява за стореното и ако е имал възможност, би сторил всичко да избегне инцидента.

Затворническата администрация обаче се противопостави на предсрочното освобождаване с аргумента, че въпреки положения труд и добрите резултати, процесът на превъзпитанието не е приключил.

А от прокуратурата съобщиха:

„Днес, 22 февруари 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест срещу определението на Софийски градски съд, с което е уважена молбата  за условно предсрочно освобождаване на Цветан Пъков.

Пъков е осъден на 4 години лишаване от свобода за причинена от него по непредпазливост смърт при пътно-транспортно произшествие.

Деянието е извършено на  14.04.2015г. в гр. Панагюрище и при него загина 6-годишно дете.

Към момента Цветан Пъков е изтърпял малко над  3 години и 6 месеца от наложеното му наказание.

Според представителя на Софийска градска прокуратура, участвал в съдебното заседание,  към настоящия момент целите на наложеното наказание не са изпълнени“.

Последната дума ще е на Софийския апелативен съд. В тези дела преценката е трудна, болката на близките – огромна, а от съда се чака справедливост.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.